Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μαχητής IS: Παίρναμε όπλα από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες

 «H ΜΙΤ μας έδινε όπλα»! Η δήλωση αυτή ανήκει στον μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, Μεχμέτ Ασκάρ, ο οποίος δικάζεται από ποινικό τουρκικό δικαστήριο. Ο Ασκάρ συνελήφθη μαζί με άλλους 11, μέλη του ΙΚ, του Μετώπου αλ Νούσρα και του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».
Στη δίκη αποκάλυψε πως η ΜΙΤ έδινε όπλα και άλλου είδους εξοπλισμό στις τζιχαντιστικές ομάδες που μάχονται στην Συρία. Το 2011 είχε προγραμματιστεί η παράδοση φορτίου όπλων, η οποία όμως δεν έγινε, τελικά, λόγω επέμβασης του συριακού Στρατού, ο οποίος κατέλαβε το σημείο όπου θα γινόταν η παράδοση.
Ένας εκ των συνενόχων του Ασκάρ, ο Χαϊζάμ Τουμπαλιτζέ, γνωστός ως Καϊσέμ Τοπάλκα, ο οποίος είναι αναμεμιγμένος και στην υπόθεση μεταφοράς οπλισμού από την Τουρκία στους τζιχαντιστές, το 2013, είχε πει στον Ασκάρ, πως η ΜΙΤ θα βοηθούσε στην μεταφορά του οπλισμού. Στην προκειμένη περίπτωση επρόκειτο, όπως είπε, για 100 τυφέκια «ΝΑΤΟϊκά».
«Ο Τοπάλκα και οι χωροφύλακες έκαναν κάποια τηλεφωνήματα. Δεν μπόρεσα να ακούσω τι έλεγαν. Χωρίς έλεγχο στο όχημά μου, το οποίο ήταν φορτωμένο με όπλα, μας οδήγησαν στα σύνορα με στρατιωτική συνοδεία», κατέθεσε ο Ασκάρ. Η ΜΙΤ είχε επιχειρήσει και τον Ιανουάριο του 2014 να περάσει όπλα στους τζιχαντιστές. Τότε είχε επέμβει ο εισαγγελέας των Αδάνων με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη θέση του.