Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί 'Handmade' of America

Ήταν ο ηγέτης των τζιχαντιστών κρατούμενος των ΗΠΑ;
Τη στιγμή που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ καταζητούν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί δίχως να γνωρίζουν πού βρίσκεται, στρατιωτικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτεται ότι ο επικεφαλής των τζιχαντιστών είχε… περάσει από τα χέρια των Αμερικανών.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Business Insider ο αλ-Μπαγκνταντί επί περίπου ένα χρόνο από το Φεβρουάριο του 2004 έως τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ήταν «κρατούμενος» (όπως αναφέρεται στα έγγραφα «civilian detainee») των Αμερικανών στο Ιράκ.
Στα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης αναγράφεται με το πραγματικό του όνομα, Ιμπραήμ Αουάντ Ιμπραήμ Αλ Μπάντρι, ενώ αναφέρεται η ημερομηνία της σύλληψής του ως η 4η Φεβρουαρίου του 2004. Όσο για τον χώρο κράτησής του αυτός διευκρινίζεται σε κέντρο κράτησης στην Φαλούτζα του κεντρικού Ιράκ.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι στα έγγραφα χαρακτηρίζεται ως «κρατούμενος» που σημαίνει ότι δεν θεωρείτο μέλος κάποιας οργάνωσης, ωστόσο κρατείτο για λόγους ασφαλείας.
Παρότι δεν είναι διακριτή η ημερομηνία γέννησής του, αναγράφεται ότι το 2004 ήταν 43 ετών, ενώ αναφέρεται πως είναι παντρεμένος, ενώ δεν αποσαφηνίζεται για ποιο λόγο αφέθηκε ελεύθερος.
Την ίδια ώρα, στο βιβλίο «ΙΚ:

Στο εσωτερικό του στρατού του τρόμου» των Μάικλ Βάις και Χασάν Χασάν, αναφέρεται πως μαζί με τον Μπαγκνταντί συνελήφθη και ο Νεσαγίφ Νουμάν Νεσαγίφ, ο οποίος ήταν ο πραγματικός στόχος του αμερικανικού στρατού.