Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι καλόγεροι στο Αγιον Ορος φιλοτέχνησαν μια μοναδική εικόνα για τον πρόεδρο της Ρωσίας

Οι Έλληνες ιερείς και κοινωνικοί λειτουργοί σκοπεύουν να κάνουν δώρο στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν την μοναδική εικόνα — Παναγία Πατριώτισσα ή "Ενότητα".
Την φιλοτέχνησαν ειδικά για τη Ρωσία ως ευχαρίστηση για την εισφορά στην τήρηση παραδόσεων της ορθοδοξίας, για την συνεισφορά στην ανάπτυξη της Ευρώπης, είπαν σε Ρώσους δημοσιογράφους οι ιερείς και εκπρόσωποι της κοινωνικής οργάνωσης ΕΛΑΙΑ.
Σχεδιάζεται να δωρηθεί η εικόνα το 2016, όταν γίνει η διπλή χρονιά της Ρωσίας και της Ελλάδας.
Την εικόνα φιλοτέχνησαν οι αγιογράφοι στο Άγιον Όρος, είναι μοναδική όχι μόνο από την τέχνη, αλλά και από το μέγεθος — 2,3 μέτρα επί 1,8 μέτρα. Η εικόνα ζυγίζει 150 κιλά. Την αποκαλούν και "Ενότητα", επειδή στην εικόνα αναγράφεται η φράση από το Ευαγγέλιο "ἵνα πάντες ἓν ὦσιν".

Για να φιλοτεχνηθεί η εικόνα έδωσε την ευλογία του ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ανέφερε ο ηγούμενος της εκκλησίας της Παναγίας Σουμελά στο Μενίδι, πάτερ Γρηγόριος. Στο ναό θα φυλάσσεται η εικόνα μέχρι να πάει στη Ρωσία.

Όπως λέει, και το περίβλημα της εικόνα έχει τη σημασία του — εκεί απεικονίζονται ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, ο ναύαρχος του στόλου Φιόντορ Ουσσακόφ που τιμάται ως άγιος, ο Άγιος Γεώργιος.

Τις προσεχείς μέρες την εικόνα θα μεταφέρουν στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας στο έδαφος του οποίου υπάρχει μια μικρή εκκλησία. Θα υποδεχτούν την εικόνα ο Υπουργός Αμύνης και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Εκεί θα παραμείνει μερικές μέρες.

"Θα την προσκυνούν, θα προσεύχονται, μετά την εικόνα να μεταφέρουν στο στρατιωτικό νοσοκομείο και έπειτα, την Ημέρα του Εορτασμού της Ορθοδοξίας, θα μεταφέρουν στην εκκλησία μας. Έχει πολύ συμβολική σημασία, έχουμε τη ρωσική εκκλησία, οι πιστοί μας είναι οι ρωσόφωνοι κάτοικοι. Πρώτα ήθελαν να πάνε την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά δεν έχουν εκεί τέτοιες συνθήκες, όπως εδώ σε μας. Σε μας η εικόνα θα παραμείνει μέχρι το 2016, όταν τις ημέρες της Ρωσίας στην Ελλάδα θα θέλαμε να την παραδώσουμε στο ρωσικό κράτος ", είπε ο πάτερ Γεώργιος.

Αποφασίστηκε να γίνει η ρωσική εκδοχή της εικόνας της Παναγίας της Πατριώτισσας σε όλη τη δόξα του αξιόλογου ορθόδοξου λαού της Ρωσίας το 2006, είπε ο Αρχιμανδρίτης του Αγίου Όρους, γέροντας Γεώργιος Αλεβράς Καυσοκαλυβίτης.

Πρώτα φιλοτεχνήθηκε η ελληνική εκδοχή της εικόνας, είναι μικρότερη σε μέγεθος — 1,5 μέτρα επί 1 μέτρο, και βρίσκεται στο Άγιον Όρος. Το 2009 φιλοτεχνήθηκε η ρωσική εκδοχή της εικόνας.

"Όταν επισκεφτήκαμε τη Ρωσία το 2009, χαρίσαμε τα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Πατριώτισσας στον Πατριάρχη Κύριλλο και πήραμε την ευλογία για την φιλοτέχνηση της μεγάλης εικόνας την οποία θα θέλαμε να χαρίσουμε στον πρόεδρο της Ρωσίας. Και ανεξαρτήτως από το αν πάει η εικόνα στη Ρωσία ή όχι, ανήκει στη Ρωσία ", λέει ο γέροντας.

Είπε ότι αγαπάει τη Ρωσία σαν δεύτερη πατρίδα του. "Η Ρωσική Εκκλησία είναι η πιο δυνατή και ελεύθερη Ορθόδοξη Εκκλησία ", είπε ο Αρχιμανδρίτης.

"Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει την κληρονομιά του βυζαντινού πολιτισμού, την κληρονομιά που αποδέχτηκε η Ρωσία. Και εμείς πιστεύουμε πολύ αυτή τη δύσκολη ώρα ότι η Υπεραγία Θεοτόκος μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να καλυτερέψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Με όλα αυτά ασχολούμασταν τα τελευταία χρόνια με τον επικεφαλής του Ιδρύματος ΕΛΑΙΑ Ιωάννη Κορνιλάκη", είπε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος.

briefingnews.gr