Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

«Προληπτικό χτύπημα» κατά της Ρωσίας ζήτησε ο Ζελένσκι από το ΝΑΤΟ


Την ώρα που ο πόλεμος στο ουκρανικό κλιμακώνεται και περνάει σε νέα φάση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση. 

Στην ομιλία του προς το αυστραλικό κοινοβούλιο, είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να χτυπήσει προληπτικά τη Ρωσία, προκειμένου να «αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα». 

Ουσιαστικά, κάλεσε το ΝΑΤΟ να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο, αλλά χωρίς να διευκρινίσει αν είχε κατά νου ένα προληπτικό πυρηνικό χτύπημα ή τη χρήση συμβατικών όπλων.

  

«Τι πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ; Να αποκλείσει την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Αλλά το πιο σημαντικό, κάνω μια νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα, όπως και πριν από τις 24 Φεβρουαρίου: προληπτικά πλήγματα ώστε οι Ρώσοι να ξέρουν ποια θα ήταν η μοίρα τους αν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά. Και όχι το αντίθετο. Να περιμένουμε τη Ρωσία να χτυπήσει και μετά να λέμε: “Α, έτσι είσαι, τώρα θα δεις”. Επανεξετάστε πώς ασκείτε πίεση, τη σειρά των ενεργειών σας».

Κρεμλίνο: «Κίνδυνος παγκοσμίου πολέμου»

Η δήλωση αυτή του Ουκρανού προέδρου προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η δήλωση Ζελένσκι «έκκληση για παγκόσμιο πόλεμο». 


«Σε περίπτωση σύγκρουσης», είπε ο Πεσκόφ, «οι συνέπειες θα είναι τερατώδεις και απρόβλεπτες» και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας. 


«Τέτοιες δηλώσεις, τόνισε, δεν πρέπει να μένουν χωρίς αντίδραση από την παγκόσμια κοινότητα».


Αργότερα, ο Ζελένσκι μιλώντας με βιντεοκλήση στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, τόνισε την απουσία της Ρωσίας από αυτήν και πρόσθεσε: «Η Ρωσία, ένα κράτος που γεωγραφικά φαίνεται να ανήκει στην Ευρώπη, αλλά ως προς τις αξίες και τη συμπεριφορά του είναι το πιο αντιευρωπαϊκό κράτος στον κόσμο».


Όπως είπε, «έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που δεν θέλει ειρήνη» και ζήτησε για μια ακόμη φορά αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης, πρότεινε να συσταθεί εις βάρος της δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε επίσης εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του πριν από τη μελλοντική ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά και περισσότερη βοήθεια σε όπλα για να αποτρέψει «ρωσικά τανκς να πάνε στη Βαρσοβία ή την Πράγα». «Ο επιτιθέμενος πρέπει να τιμωρηθεί και αυτός ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί τώρα - έτσι ώστε ο ρωσικός στόλος να μην μπορεί να αποκλείσει άλλα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη θάλασσα. Για να μην μπορούν τα ρωσικά τανκς να προχωρήσουν στη Βαρσοβία ή στην Πράγα», πρόσθεσε.


 https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/362112_proliptiko-htypima-kata-tis-rosias-zitise-o-zelenski-apo-nato