Κυριακή 21 Απριλίου 2013

To ρωσικό Ναυτικό "καταστρέφει" τουρκικά και Νατοϊκά υποβρύχια.

«Εφαρμογή του ανώτατου βαθμού της ετοιμότητας». Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν ορισμένες λεπτομέρειες των πρόσφατων ασκήσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 28 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκεί Σοϊκγού να αρχίσει αιφνιδιαστικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε την εντολή αυτή την Πέμπτη στις 4 ώρες το πρωί (ώρα Μόσχας) καθώς επιστρεφόταν από τον Ντουρμπάν της Νότιας Αφρικής όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού BRICS.
Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των ασκήσεων το ρωσικό Ναυτικό εξάσκησε επιτυχώς την καταστροφή τουρκικών και ΝΑΤΟϊκών υποβρυχίων. Παρότι οι ασκήσεις χαρακτηρίζονται ως απροσδόκητες και αιφνιδιαστικές, σύμφωνα με την «Ιζβέστια» η προετοιμασία είχε αρχίσει πριν δύο βδομάδες. Το εκμυστηρεύτηκαν στην εφημερίδα μερικού αξιωματικοί του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ντόπιοι κάτοικοι του Νοβοροσίισκ και της Σεβαστούπολης. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει προετοιμασία για μια διοργάνωση τόσο μεγάλων διαστάσεων, υποστήριξε ο απόστρατος αξιωματικός του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας Πάβελ, ο οποίος διαμένει τώρα στο Νοβοροσίισκ.

Η ουκρανική πλευρά επιβεβαίωσε ότι οι ασκήσεις δεν ήταν καθόλου απροσδόκητες, επειδή η συμφωνία για πραγματοποίηση ελιγμών στο πλαίσιο μαχητικών ασκήσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας υπεγράφη με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο της 16ης Μαρτίου του 2000, όπως δήλωσε στην Ιζβέστια ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου των Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας Ολέγκ Τσουμπούκ. Η ρωσική πλευρά υπέβαλε εγκαίρως το σχετικό αίτημα, το οποίο είναι απαραίτητο, επειδή τα πολύγονα στην περιοχή της Σεβαστούπολης βρίσκονται στη ζώνη ευθύνης των ουκρανικών Ναυτικών Δυνάμεων, σημείωσε ο κ. Τσουμπούκ και πρόσθεσε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία παράβαση εκ μέρους της ρωσικής πλευράς.

Ωστόσο η διοίκηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας διαβεβαιώνει ότι οι ασκήσεις άρχισαν απροσδόκητα σημειώνοντας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας καθιερώνει την πρακτική τέτοιων ελέγχων της ετοιμότητας και μαχητικότητας, ιδίως για τις μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής και για το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στου Σότσι.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τη νύχτα της 28ης Μαρτίου με σύνθημα συναγερμού κινητοποιήθηκαν τα επιτελεία όλου του Στόλου, της 11ης ταξιαρχίας των ανθυποβρυχιακών, της 197ης ταξιαρχίας αποβατικών πλοίων καθώς και της ναυτικής βάσης του Νοβοροσίισκ.

Στην πρώτη φάση τα πληρώματα εξάσκησαν την εκπλήρωση της διαταγής «Εφαρμογή του ανώτατου βαθμού της ετοιμότητας». Πρόκειται για επιβίβαση στο πλοίο, για παραλαβή απαραίτητου υλικού από τις αποθήκες και για φόρτωση οπλικών συστημάτων και πολεμικού υλικού στα αποβατικά πλοία. Ύστερα απ’ αυτό εξασκήθηκαν οι διαταγές «Απόπλους με σύνθημα συναγερμού», «Κάλυψη των κρατικών συνόρων» και «Καταστροφή πλοίων του αντιπάλου από σχηματισμό ετερόμορφων δυνάμεων και μέσων».

Οι ασκήσεις καλύφθηκαν εξ αέρος από βομβαρδιστικά Su-24, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο «Γκβαρντέϊσκι» στην Κριμαία, καθώς και από ελικόπτερα Ka-27, που εδρεύουν στην αεροπορική βάση Κάτσα της Σεβαστούπολης. Ωστόσο οι εντόπιοι κάτοικοι δεν άκουσαν καθόλου βολές ή εκρήξεις.

Ρώσοι στρατιωτικοί εξήγησαν στην Ιζβέστια ότι στη Μαύρη Θάλασσα ισχύουν σήμερα περιορισμοί για χρήση ορισμένων ειδών όπλων. Μεταξύ άλλων, απαγορεύονται αντιαεροπορικές βολές και εκτοξεύσεις. Αυτή η απαγόρευση εφαρμόστηκε μετά την κατάρριψη από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο επιβατικού αεροσκάφους Tu-154 το 2001. Πέραν αυτού, απαγορεύονται οι πραγματικές εκτοξεύσεις των πυραύλων που προορίζονται εναντίον πλοίων.

Οι κυρίως βολές πραγματοποιήθηκαν από το πυροβολικό και έγιναν σε ανοιχτή θάλασσα σε αρκετή απόσταση από την ακτή, εξήγησε ο συνομιλητής της «Ιζβέστια». Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους σκοπούς των ασκήσεων ήταν η ανίχνευση και η καταστροφή σύγχρονων υποβρυχίων του αντιπάλου. Η αποστολή αυτή ανατέθηκε στα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Ka-27 από την αεροπορική βάση Κάτσα και στα ειδικά πλοία.

Εκείνη την Παρασκευή τα αποβατικά πλοία αποβίβασαν πεζοναύτες, ενώ ταυτόχρονα ασκήθηκε και η μεραρχία αλεξιπτωτιστών της Τούλας. Τα πλοία εξάσκησαν την αποστολή «Μάχη με στόχο την αποβίβαση» με κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Συνολικά στις ασκήσεις συμμετείχαν 36 πλοία και μέχρι και 7.000 άνδρες.