Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Για όσους υποστηρίζουν το Τζαμί στο Βοτανικό.

Ξενοδοχεία οι εκκλησίες στα κατεχόμενα!
Ειναι γνωστό εδω και καιρό οτι πολλες εκκλησίες στα κατεχόμενα ειναι υπο κατάρρευση και εχουν υποστεί λεηλασίες.
Το αποκαλυπτικό βιβλίο του Δανού συγγραφέα Χένρικ Κλάουσεν (Henrik Clausen) Η Κύπρος στην σκιά του Μισοφέγγαρου (Cyprus in the shadow of the crescent moon) φέρνει στην επικαιρότητα την θλιβερή κατάσταση των εκκλησιών στα κατεχόμενα.

Στο βιβλίο αναφέρεται πως μετά την εισβολή του 1974, ήρθαν στην κατοχή των Τούρκων περίπου 500 Εκκλησίες. Ο Κλάουσεν, αναφέρει οτι μετα την εισβολή δεν υπήρχε πρόσβαση στις Εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου.




Ο συγγραφέας ειναι σαφής στα επιχειρήματα του:

«Είδαμε πως αντιμετωπίζονται οι Εκκλησίες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, θα μπορουσε κανείς να αναρωτηθεί δικαίως αν οι Κύπριοι στο ελεύθερο τμήμα του νησιού, συμπεριφέρονται στα τζαμιά με ανάλογο τρόπο... Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν 17 αρχαία τζαμιά στο νότιο τμήμα της Κύπρου, τα οποία είναι όλα προστατευόμενα από την Κυβέρνηση και συντηρούνται από το κράτος. 11 από αυτά αρχικά κτίστηκαν ως Εκκλησίες, και στη συνεχεία μετατράπηκαν σε τζαμιά, κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία...»

Αναφέρει επίσης πως πολλές από τις Εκκλησίες στα κατεχόμενα, έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, ενώ μερικές Εκκλησίες έχουν γίνει ακόμη και ξενοδοχεία ή Τουρκικά χαμάμ! Το βιβλίο του Κλάουσεν δίνει μια σύντομη όμως αναλυτική ιστορία της Κύπρου από τη μεταπολεμική εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα.

onalert