Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Dnevnik Σκοπίων: Έλληνας δημοσιογράφος προτρέπει την Ελλάδα να αναγνωρίσει τη Νοτιοσλαβία ως «Μακεδονία»

Η εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων,φιλοξενεί απόψεις του δημοσιογράφου Τάκη Μίχα ο οποίος προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το νοτιοσλαβικό κράτος με το συνταγματικό του όνομα, δηλαδή ως «Μακεδονία».
«Η Αθήνα θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να δώσει τέλος σε αυτήν την ασταθή κατάσταση και να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, ακόμη και αν υπάρχουν μερικές πλήρως αιτιολογημένες επιφυλάξεις σχετικά με τις ιστορικές, πολιτισμικές και γλωσσικές απαιτήσεις τις οποίες προωθούν τα Σκόπια»,λέει ο αναλυτής Τάκης Μίχας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της νοτιοσλαβικής εφημερίδας.
«Εάν η Ελλάδα παραδεχθεί το γείτονα με το όνομα «Μακεδονία»,αυτό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι δέχεται τις πολιτιστικές και ιστορικές αξιώσεις των Σκοπίων. Εάν η Ελλάδα αποδεχθεί το όνομα του γείτονα, απλά σήμαινε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχει την κυριαρχία επί του εδάφους και το δικαίωμα να επιλέξει ένα όνομα. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο», σημειώνει ο Μίχας στην ανάλυσή του, γράφει η νοτιοσλαβική εφημερίδα.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον αναλυτή Ιωάννη Μιχαλέτο, ο οποίος εκτιμά – σύμφωνα με το Dnevnik- ότι οι δύο πλευρές δεν είναι σήμερα πρόθυμες να δεχθούν την τελευταία πρόταση του Νίμιτς.
«Η πρόταση του Νίμιτς δεν απασχόλησε την Ελλάδα, δεν έγινε καμία αναφορά στα δελτία ειδήσεων και θα ήθελα να πω ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεσις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν αρχίσει ακόμη», τονίζει ο Μιχαλέτος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του νοτιοσλαβικού εντύπου.

--