Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Τι και αν τα νησιά μας δεν έχουν γιατρούς, εκπαιδευτικούς και σχολεία, εν μέσω κρίσης αναστηλώνουμε το ισλάμ!

Αναστηλώνουν το Τζαμί του «Πορθητή» χάρη στους Τούρκους! «Άγνωστο» αν και βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, το Φετιχέ Τζαμί, το τζαμί του Πορθητή επί το ελληνικότερον, αφού με το πέρασμα των αιώνων καταγράφηκε ως το τζαμί του Σταροπάζαρου, μετατράπηκε σε φρουραρχείο για τις γειτονικές φυλακές, σε αποθήκη αλευριού για το στρατιωτικό αρτοποιείο και εν συνεχεία φιλοξένησε για δεκαετίες αρχαιότητες που δεν βρήκαν μια θέση στις προθήκες των μουσείων, τώρα ετοιμάζεται να αναστηλωθεί ώστε να γίνει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Στη γωνία της Ρωμαϊκής Αγοράς, στη συμβολή των οδών Πελοπίδα και Πανός, δύσκολα το προσέχει κανείς καθώς βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου...
Τα προβλήματα που εντοπίζονται στο μνημείο είναι έντονα εδώ και χρόνια, όμως ήταν δύσκολο να εξευρεθούν οι πόροι για την μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων που φυλάσσονταν για χρόνια στο εσωτερικό του, ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες που θα επέτρεπαν τις αναστηλωτικές εργασίες.
Τελικώς τα περίπου 500 κιβώτια με αρχαιότητες – κυρίως από το Ιερό της Νύμφης, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης και τη γύρω περιοχή - απομακρύνθηκαν από το τζαμί, το οποίο είχε χτιστεί πάνω σε μια βυζαντινή βασιλική και οι ειδικοί κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μελέτη που θα επιτρέψει την εκτέλεση μιας σειράς στερεωτικών εργασιών, οι οποίες θα επιφέρουν και την μορφολογική αποκατάσταση του κτιρίου, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της οθωμανικής περιόδου εντός των ορίων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
newsbomb.gr