Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ισραήλ και Τουρκία τα έχουν βρει. ‘Παίζουν’ την Μεσόγειο κυρίως την Ελλάδα!

Τουρκική ενόχληση για τις πληροφορίες περί παραχώρησης βάσης στο Ισραήλ.
Ενόχλησε και ανησύχησε πολλές - αντιισραηλινές - πλευρές η αναγραφείσα στον τύπο φήμη περί τουρκικής πρόθεσης της να επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Ακιντζί.
Η εφημερίδα Yeni Safak γράφει λοιπόν ότι το Τουρκικό ΥΠΕΞ διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν
σε ξένη εφημερίδα ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αναφορικά με την αεροπορική βάση Ακιντζί. Σε γραπτή ανακοίνωση το Τουρκικό ΥΠΕΞ υπενθύμισε μάλιστα πως είχε διαψεύσει από την πρώτη στιγμή την είδηση και ότι αντιμετωπίζει με λύπη το γεγονός ότι η εν λόγω είδηση αναφέρθηκε και πάλι σε μερίδα του Τύπου.
Να θυμίσουμε ότι δημοσιεύματα προ ημερών είχαν αναφέρει ότι πίσω από την συγγνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης από την Τουρκία ειναι η πρόθεση του Τελ Αβίβ να ζητήσει βάση από την Τουρκία ενάντια στο Ιράν !

Το έθεσε ο κ. Ιακώβ Αντμιρόρ;
 Αναφέρθηκε συγκεκριμένα πως το Ισραήλ που ζήτησε συγγνώμη από την Τουρκία για την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά, θα ζητήσει από την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση Ακιντζί. Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα Sunday Times ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ κ. Ιακώβ Αντμιρόρ επρόκειτο να θέσει αυτό το θέμα στις επαφές που θα είχε προ ημερών στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Αντμιρόρ σκόπευε να ζητήσει την χρήση της αεροπορικής βάσης Ακιντζί για εκπαιδευτικούς λόγους, ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Σύμφωνα με την είδηση μεταξύ των αιτημάτων υπάρχει και το αίτημα να ανοίξει ο τουρκικός εναέριος χώρος για τα ισραηλινά μαχητικά. Το Τελ Αβίβ θα προτείνει ως αντάλλαγμα για αυτό να δώσει στην Τουρκία νέο ισχυρό αντιαεροπορικό σύστημα.

Η εφημερίδα ανέφερε πως το Ισραήλ επιθυμεί να θέσει σε λειτουργία ξανά την συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1996.η οποία προέβλεπε ότι Ισραηλινοί πιλότοι να εκπαιδεύονται από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Ακιντζί. Ισραηλινός αρμόδιος της άμυνας μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times είχε πει τότε , συντηρώντας έμμεσα την φημολογία, πως Τουρκία και Ισραήλ μοιράζονται κοινές ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το θέμα του εμφύλιου πολέμου στην Συρία και πρόσθεσε πως μπορεί να επιτευχθεί μια μεταξύ τους προσέγγιση.

Διπλές δεσμεύσεις;
Μετά από όλα αυτά είναι εμφανής η αγωνία της Άγκυρας να γίνει πιστευτή η διάψευση διότι φαίνεται ότι οι πιέσεις ήταν ισχυρές. Αλλά αποκαλύπτεται πως και οι (διπλές) δεσμεύσεις της είναι έντονες, όπως και τα (διπλά) παιγνίδια της ....
 

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
 onalert