Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για να καταλάβετε όταν λέμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πόλεμο! Συγχώνευση της παιδείας στην Ελλάδα ισότιμη με την Συρία!

Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των ανταρτών και του κυβερνητικού στρατού μαίνεται στη Συρία τα δύο τελευταία χρόνια. Ο απολογισμός είναι οδυνηρός: Αμέτρητες ζωές έχουν χαθεί και σύμφωνα με την Unicef, το 20% των σχολείων στη χώρα έχουν ισοπεδωθεί, στερώντας από τα παιδιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους μαθητές που ζουν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά;
Αυτή την εβδομάδα το Learning World επισκέπτεται το Χαλέπι για μια επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης.
Η ιστορική πόλη αποτελεί το επίκεντρο των πιο αιματηρών μαχών του εμφυλίου. Η Unicef υπολογίζει οτι μόνο στο Χαλέπι, 300 σχολεία έχουν καταστραφεί.
Μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου, η 30χρονη δασκάλα Νουρ Αλ Χακ αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική της μάχη. Στόχος της να φέρει τα παιδιά πίσω στο σχολείο, τουλάχιστον στη γειτονιά της, το Σαλαχαντίν.
Πριν από τρεις μήνες, η Νουρ οργάνωσε από το «μηδέν» τρία σχολεία. Το πρώτο στεγάζεται σε μια πολυκατοικία. Τα υπόλοιπα λειτουργούν στη θέση εγκαταλελειμμένων σχολικών εγκαταστάσεων.
Καθημερινά, με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων, περισσότεροι από 700 μαθητές, ηλικίας από 5 έως 11 ετών, παρακολουθούν τα μαθήματά. Παράλληλα, η Νουρ και οι συνάδελφοί της παρέχουν στους μαθητές ψυχολογική στήριξη, ώστε να ξεπεράσουν τα τραύματα του πολέμου.
«Προσπαθούμε να καλύψουμε τον ήχο των βομβαρδισμών με μουσική και τραγούδι. Προσπαθούμε να σκεπάσουμε τον θόρυβο» υποστηρίζει η γενναία δασκάλα.
Ο πόλεμος έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την ζωή των παιδιών και των εφήβων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν για να βοηθούν τις οικογένειές τους. Σε άλλες, παίρνουν μέρος στον πόλεμο, υπηρετώντας στις τάξεις της μιας ή της άλλης πλευράς. Η επανένταξη στο σχολείο επιστρέφει στα παιδιά λίγη από την χαμένη τους αθωότητα.
Μια ολοκληρωμένη άποψη για όσα συμβαίνουν τώρα στη Συρία, μας μεταφέρει η Μαρία Καλίβις. «Στη Συρία, τουλάχιστον 2.400 σχολεία έχουν πληγεί, κάποια έχουν καταστραφεί, ενώ άλλα έχουν καταληφθεί από εκτοπισμένες οικογένειες. Στο Χαλέπι μόλις το 6% των σχολείων λειτουργεί», υποστηρίζει η περιφερειακή διευθύντρια της Unicef για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Μέσα στους επόμενους μήνες, η Unicef πρόκειται να ενεργοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Συρία, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο κάθε μαθητής να έχει πρόσβαση καθημερινά, έστω και για περιορισμένο αριθμό ωρών, στο σχολείο.
gr.euronews.com