Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Χαρακτηριστική εικόνα. Ο Γερμανός τον φτύνει και ο προσκυνημένος Βενιζέλος να τον παρακαλεί!

Την εκτίμηση ότι «οι νέες δεσμεύσεις της Ελλάδας για οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα φέρουν το δημόσιο...
χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα» φέρεται να εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο.
«Ο Σόιμπλε είπε ότι με τα υφιστάμενα σχέδια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020», όπως δήλωσε στο Reuters βουλευτής του συντηρητικού κόμματος.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι με τα σημερινά σχέδια η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της στο 136% του ΑΕΠ το 2020.
Τα σχόλια του Σόιμπλε υποδηλώνουν ότι απομένει περίπου ένα 10-11% που πρέπει να περικοπεί από το σύνολο του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.
Σε χρήματα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοπούν ακόμα 20 περίπου δισ. , τα οποία μάλλον θα βρεθούν στον επίσημο δημόσιο φορέα που θα υποστεί «κούρεμα» στα ομόλογά του.
Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας της, προειδοποίησε για τις «ανεξέλεγκτες συνέπειες» που θα έχει μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, η κ. Μέρκελ υποστήριξε πως θα «είναι επικίνδυνο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα».

Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην Passauer Neue Presse δήλωσε πως «η κυβέρνηση στην Αθήνα χρειάζεται να κάνει πράξει αυτά που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Κάποια μέτρα που χρειάζονται άμεσα, έχουν γίνει αποδεκτά εγγράφως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν εφαρμοστεί».

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές μόνο εάν το χρέος της μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και επανέλαβε τη γερμανική ιδέα ενός ειδικού λογαριασμού ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της Ελλάδας. 
Εν τω μεταξύ, η Μέρκελ ενημερώνει σήμερα Παρασκευή τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων και αρχηγούς των κομμάτων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Κάτω Βουλής στις 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εγκριθεί το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

epikaira.gr