Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Μας πήραν την δραχμή και μας παγίδευσαν.

Νουριέλ Ρουμπίνι: «Μόνο έξω από το ευρώ θα νικήσετε την ύφεση»
Με πλειοψηφία 75% κατά της πρότασης «Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το Ευρώ» ψήφισε το κοινό που συμμετείχε στο debate το οποίο διοργάνωσε η Intelligence Squared Greece σε συνεργασία με το BBC World News, για το μέλλον της Ελλάδας και το ευρώ, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Στο debate φιλοξενήθηκαν ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, ο καθηγητής Οικονομικών στο School of Oriental and African Studies (SOAS), Κώστας Λαπαβίτσας, ο βουλευτής Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην υπουργός για την Ευρώπη Ντένις ΜακΣέιν και η κυρία Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 Το debate συντόνισε η κυρία Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του BBC World News, ενώ θα μεταδοθεί από το BBC World News σε κοινό 80 εκατ. τηλεθεατών.

Υπέρ της πρότασης για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκε ο κ. Ρουμπίνι τονίζοντας οτι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο με το αρνητικό σενάριο να προβλέπει ότι θα αγγίξει ποσοστό 160% του ΑΕΠ το 2020.
 Η οικονομική λιτότητα οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, επισήμανε και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να προκύψει μέσα από την υποτίμηση του νομίσματος και την επιστροφή στη δραχμή.
 Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Λαμπαβίτσας έκανε λόγο για αποτυχία του προγράμματος της Τρόικα, μιλώντας για «αργό θάνατο» και προτείνοντας την έξοδο από το ευρώ, εκτιμώντας ότι το σοκ δεν θα είναι τόσο μεγάλο.
tovima.gr