Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Έλληνες, μας έκλεψαν την αξιοπρέπεια του βιοτικού μας επιπέδου, αλλά να έχουμε το νού μας στα σύνορα! Μόνοι μας ποια…

Περικοπές στην Άμυνας γίνονται, μεγάλες,δραματικές,αιματηρές.Αλλά όπως θα διαπιστώσετε,δεν έχουν καμία απολύτως λογική.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο …στα σάντουϊτς των 440.000 ευρώ για τα VIP αεροσκάφη. Υπάρχουν πολλά άλλα.
Όπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς του ΥΕΘΑ από το 2009 έως και φέτος οι περικοπές ακόμη και στην ΕΛΔΥΚ είναι δραματικές, (43,82% φέτος),αλλά τα κονδύλια για τις αποδοχές προσωπικού των υπουργών Άμυνας αυξάνονται!Κι όμως τώρα ο πρώην ΥΕΘΑ και νυν τσάρος της Οικονομίας Ε.Βενιζέλος ζητά  νέες μειώσεις αμυντικών δαπανών.
Οι δηλώσεις του συνδυάστηκαν  με τις πληροφορίες για επιβολή ουσιαστικής επιτροπείας  στο Πεντάγωνο και δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα στους στρατιωτικούς οι οποίοι προειδοποιούν: “οι ...πατέντες για να βρίσκονται οι Ελληνικές ΕΔ σε εύρυθμη λειτουργία,τέλειωσαν!Οι περικοπές πρέπει να γίνουν σ΄ άλλους”.Από το 2009 οι λειτουργικές δαπάνες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπολογίζεται ότι έχουν μειωθεί κατά 40%.Το ποσοστό είναι τεράστιο,για χώρα του ΝΑΤΟ,αλλά το πιο τραγικό είναι ότι δεν έγιναν οι μειώσεις εκεί που μπορούσαν και έπρεπε να γίνουν,αλλά ο “πέλεκυς” έπεσε βαρύς,στην καρδιά των ΕΔ:στο προσωπικό και στη συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.Κανένας από τους τρεις υπουργούς Άμυνας από το 2009 έως σήμερα δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε πραγματικό συμμάζεμα των ΕΔ ,με κλείσιμο εκατοντάδων αχρείαστων στρατοπέδων και μονάδων.Προτίμησαν τον εύκολο δρόμο.


Το κλίμα που παραδοσιακά έχει διαμορφωθεί για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας,στην κοινωνία, είναι αρνητικό. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών παραδοσιακά τάσσεται γενικώς κατά των αμυντικών δαπανών,οι οποίες υπολογίζεται ότι από το 1996 που ο κ.Σημίτης εξήγγειλε -μετά από τα Ίμια- το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ ,μέχρι και το 2005 που έγινε η τελευταία μεγάλη αγορά -30 F-16 από τη κυβέρνηση Καραμανλή- επιβάρυναν το δημόσιο ταμείο με πάνω από 15 δις ευρώ! Ποσό που η δαπάνη του θα έπρεπε να είχε αφήσει πίσω της πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις.Αυτό δεν συνέβη,προφανώς λόγω λανθασμένων επιλογών.


Αποτέλεσμα αυτού του δικαιολογημένα αρνητικού κλίματος ,ήταν να αποτελεί πάντα η ανακοίνωση περικοπής των αμυντικών δαπανών ,μία εύκολη εξαγγελία που ασφαλώς ακουγόταν ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών.


Όσο απερίσκεπτα σκορπάγαμε δισεκατομμύρια για την αγορά οπλικών συστημάτων αμφισβητούμενης χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας ,άλλο τόσο παράλογα, φθάσαμε στο σημείο -αφού τα χρυσοπληρώσαμε- να τα απαξιώσουμε επειδή αυτοί που τα αγόρασαν δεν είχαν προβλέψει συμφωνίες για τη συντήρησή τους και την ομαλή ροή ανταλλακτικών!
Παραδείγματα υπάρχουν...άπειρα στις ΕΔ. Μεταγωγικά αεροσκάφη ...του κουτιού,για παράδειγμα ,πληρωμένα μέχρι σεντ ...δεν πετάνε! Για την ακρίβεια πετάνε δύο από τα οκτώ που έχουμε παραλάβει! Κι αυτό είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα.


Και μετά ήρθε το ΔΝΤ! Από το 2009 και μετά ,όπως ήταν αναμενόμενο οι στρόφιγγες για την αγορά ακόμη και μιας ...βίδας για τις ΕΔ έκλεισαν,προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στη συντήρηση των οπλικών συστημάτων και τελικά στη λειτουργία των ΕΔ.


Τα στοιχεία για τις διαθεσιμότητες των οπλικών συστημάτων είναι απόρρητα,αλλά το πρόβλημα είναι πλέον τόσο μεγάλο που τα πάντα έχουν διαρρεύσει:


•Οι διαθεσιμότητες μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ,σε κάποιες περιόδους πέφτουν σε ποσοστά κάτω του 50%!

•Αποτέλεσμα των χαμηλών διαθεσιμοτήτων,είναι οι Έλληνες χειριστές να έχουν φθάσει στο σημείο να “βάζουν” κάτω από 10 ώρες πτήσεις το μήνα (!),που αποτελεί και το χαμηλότερο νατοϊκό όριο για να θεωρείται ένας πιλότος ετοιμοπόλεμος.

•Μέσα σε 9 μήνες έχουν καταγραφεί τρία σοβαρά ατυχήματα -ευτυχώς χωρίς θύματα- σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ΠΑ

•Είναι κοινό μυστικό ότι ακόμη και στον τομέα των καυσίμων οι ΕΔ κινούνται πλέον οριακά και μετράνε κάθε κίνηση. Και αυτό δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στο επιχειρησιακό πεδίο,όσο κι αν το αρνούνται οι υπουργοί Άμυνας που πέρασαν τελευταία από το Πεντάγωνο.

•Όλες οι μεγάλες ασκήσεις των ΕΔ ,έχουν περικοπεί.
Οι στρατιωτικοί σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις αναφέρουν δεκάδες άλλα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι ΕΔ ,ζουν μέρες ...”κόκκινου στρατού” στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Αυτός ο οικονομικός παραλογισμός έρχεται να επικυρωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από τους προϋπολογισμούς του ΥΕΘΑ τα τελευταία τρία χρόνια.


Ο πίνακας των προϋπολογισμών του ΥΕΘΑ αποτυπώνει την ...παράνοια. Πρόκειται για στοιχεία των προϋπολογισμών  του ΥΕΘΑ  από το 2009 μέχρι και φέτος.

onalert.gr