Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η τρόικα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των γειτόνων μας.

“Κούρεμα” στις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτεί η τρόϊκα.Το απαιτούσε από την έλευσή της στην χώρα ,το έθετε,συναντούσε αντιδράσεις,αλλά φαίνεται ότι όσο ο χρόνος περνά τα “κάστρα” πέφτουν!Οι εκπρόσωποι της τρόϊκας παρουσιάζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή οι στρατιωτικοί ξεπερνούν τους 160.000 και οι συνολικά μισθοδοτούμενοι από του ΥΕΘΑ ξεπερνούν τους 200.000.
Αν και οι αριθμοί που παρουσιάζουν αμφισβητούνται οι “τροϊκανοί” επιμένουν και επαναφέρουν στο τραπέζι της όποιας διαπραγμάτευσης το “κούρεμα” κατά 30%.Πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Ο μόνος νόμιμος τρόπος περνά μέσα από σχεδιασμένη σοβαρά αναδιοργάνωση των ΕΔ,η οποία θα προβλέπει γενικότερο συμμάζεμα με πρωταρχικό κριτήριο τις επιχιερησιακές ανάγκες. Το 30% μείον ήταν το ποσοστό στο οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου με Βενιζέλο-Μπεγλίτη στο ΥΕΘΑ προσανατολιζόταν να προχωρήσει,χωρίς τη τρόϊκα.Φυσικά τίποτα δεν έγινε και τα όποια σχέδια υπήρχαν παρέμειναν στα υπουργικά συρτάρια.


Το όποιο σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΕΔ δεν μπορεί φυσικά να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη,αλλά όπως λένε οι πληροφορίες οι “τροϊκανοί” δεν φαίνεται να έχουν υπομονή ούτε στο χώρο των ΕΔ. Κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο.
Γιατί όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που υπάρχουν οι “τροϊκανοί” δεν δείχνουν να ενοχλούνται από διάφορες “σπατάλες” που έχουν επιβληθεί στις ΕΔ,όπως η παρουσία σε πολλές και διάφορες αποστολές του εξωτερικού,αλλά έχουν επικεντρώσει τη προσοχή τους στο προσωπικό και…στη τσέπη του.


Η ηγεσία του ΥΕΘΑ ,μπορεί να επιχειρεί να καθησυχάσει τα στελέχη των ΕΔ,διαβεβαιώνοντας ότι οι όποιες επιπλέον περικοπές συμφωνήθηκαν με την τρόϊκα,θα αφορούν σε εξοπλισμούς,αλλά μετά από τη ψήφιση του νέου μνημονίου,πολλά αναμένεται να αλλάξουν και πολλά περισσότερα να συζητηθούν.


Το ερώτημα είναι αν τουλάχιστον στο χώρο των ΕΔ θα τεθούν πραγματικές και όχι απλά λεκτικές “κόκκινες γραμμές”.Αν δεν υπάρξει σταθερή γραμμή άμυνας είναι βέβαιο ότι η τρόϊκα θα θέσει ακόμη και θέμα απολύσεων στις ΕΔ.
Δεν κοιτάνε επιχειρησιακές ανάγκες και απαιτήσεις. Κοιτάνε μόνο αριθμούς.
newsit.gr