Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Όλα γίνονται για την Ρωσία, ακόμα και οι φιλτραρισμένοι εξοπλισμοί στην Ελλάδα δεν αποσκοπούν στην Τουρκία


Σε αμερικανικό κλοιό η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα: Πού αποσκοπεί η μεγάλη στρατιωτική παρουσία

 Η νέα αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ πέρα από τις όποιες στρατιωτικές υποδομές και δράσεις, αποτυπώνει-σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ, Νίκο Ζώκα- τη στόχευση των Αμερικανών να χτυπήσουν την τροφοδοσία φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Σούδα. Ένα «τρίγωνο των Βερμούδων» που «καταπίνει» το αίσθημα ειρήνης που βρίσκεται ριζωμένο στη συνείδηση των Ελλήνων.

Τρεις πόλεις-βάσεις για τα αμερικανικά στρατεύματα. Μόλις μια μέρα πριν από τον εορτασμό της επετείου του «ΟΧΙ», το τεραστίων διαστάσεων τύπου καταμαράν αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USNS YUMA» έδεσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊτ, στις αρχές Νοεμβρίου θα μεταφερθεί με πλοία στην Αλεξανδρούπολη στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμός κι από εκεί θα αναχωρήσουν προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για να συμμετάσχουν σε ασκήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η παρουσία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης του αμερικανικού πολεμικού πλοίου προκάλεσε την αντίδραση των μελών της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) που ανήμερα της επετείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αμερικανικό Προξενείο.

«Στόχος των Αμερικανών να χτυπήσουν οικονομικά τη Ρωσία»

Ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, μιλώντας στο Sputnik υπενθύμισε καταρχάς την παρουσία του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (σ.σ. στον χώρο του Γ' Σώματος Στρατού) τονίζοντας ότι «αποτελεί μεγάλη απειλή για την πόλη».

Παράλληλα θύμισε ότι «το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια έχει δικές του εγκαταστάσεις μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης» και εκτιμά ότι η Αμερική προσπαθεί να κοντράρει και οικονομικά τη Ρωσία.

Ο κ. Ζώκας παρουσίασε κάποια από τα έργα που -όπως επισημαίνει- έχουν την εύνοια και την ώθηση των Αμερικανών η υλοποίηση των οποίων στοχεύει στο «να χτυπήσουν την τροφοδοσία φυσικού αερίου από τη Ρωσία»:

«Το project στην Αλεξανδρούπολη με την πλατφόρμα υγροποιημένου αερίου, στην Καβάλα που θέλουν να γεμίσουν με υγροποιημένο αέριο τα άδεια κοιτάσματα (σ.σ. να δημιουργήσουν αποθήκη LNG) του πετρελαίου του Πρίνου -μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα ο Μητσοτάκης το εξήγγειλε στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, ο αγωγός από Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα και ο αγωγός που προτείνουν (κι έχει την εύνοια των Αμερικανών) να γίνει από Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Μακεδονία, όλα αυτά είναι αμερικανικά project. Και εδώ γίνεται η κόντρα για να μπορέσουν να χτυπήσουν την τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Στρατιωτική ανάπτυξη δυνάμεων

Παράλληλα με τις επενδύσεις, όπως λέει, «γίνεται και ανάπτυξη στρατιωτικής δράσης με υποδομές και βάσεις».

«Έτσι πήραν το λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη για να στήσουν οι Αμερικανοί βάση ελικοπτέρων, ενώ με την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ πήραν και ένα στρατόπεδο έξω από την Αλεξανδρούπολη, το στρατόπεδο "Γιαννούλη" όπου λέγεται ότι θα εγκαταστήσουν στρατιωτικό προσωπικό αποτελούμενο από 300 άτομα».

Επιπλέον, προσθέτει, οι Αμερικανοί πήραν για χρήση το στρατόπεδο και το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο Πιερίας, μια περιοχή που ουσιαστικά είναι πολύ κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ζώκας εκτιμά ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα με βάση αυτά τα οικονομικά πρότζεκτ βρίσκεται σε κλοιό. «Το θέμα είναι ποιος θα επενδύσει εάν δεν έχει εξασφαλισμένη την επένδυση του. Όπως καταλαβαίνετε αυτά πάνε χέρι-χέρι» παρατηρεί.

Για τον πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, δεν της έχει εξασφαλίσει κάποια βοήθεια. Για παράδειγμα η χώρα μας καλείται μόνη της να αντιμετωπίσει θερμά επεισόδια στο Αιγαίο με τους έτερους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους Τούρκους.

«Είμαστε μόνοι μας, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Και είναι η μεγάλη απάτη της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ. Το ψέμα ότι θα μας προστατέψουν είτε με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, είτε με τη ελληνογαλλική έχει κοντά ποδάρια. Το έχουμε δει πάμπολλες φορές» είπε και πρόσθεσε ότι «μας έφεραν στην Ελλάδα και στην Κύπρο τη Χούντα, στα Ίμια μας τη φέρανε και βγήκε ο Σημίτης μετά και ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση».

«Το ΝΑΤΟ επισήμως λέει ότι "μεταξύ των συμμάχων δεν υπάρχουν σύνορα". Δεν έχουμε σύνορα με την Τουρκία γιατί είμαστε στην ίδια συμμαχία. Οπότε, μπάτε σκύλοι, αλέστε. Τι ΑΟΖ και τι κυριαρχικά δικαιώματα και Συμφωνία της Στοκχόλμης και Δίκαιο της Θάλασσας;» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι παρόμοια προβλήματα έχει και η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αφού «στο άρθρο 2 της συμφωνίας δεν συμπεριλαμβάνεται η ΑΟΖ μας άρα οι Τούρκοι θα σουλατσάρουν στη δική μας ζώνη, θα κάνουν τις έρευνες τους και οι Γάλλοι θα σφυρίζουν αδιάφορα».

https://sputniknews.gr/20211031/se-amerikaniko-kloio-i-thessaloniki-kai-i-voreia-ellada-poy-aposkopei-i-megali-stratiotiki-paroysia-19597169.html?utm_source=push&utm_medium=browser_notification&utm_campaign=sputnik_gr