Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Άγκυρα για συνάντηση Τ.Μπάιντεν-Ρ.Τ.Ερντογάν: «Τα "βρήκαμε" σε όλα και συνεχίζουμε μαζί»- Επιβραβεύτηκε η Τουρκία



Έκλεισαν τα 40 νέα F-16 Viper και η αναβάθμιση των 80 F-16 Block50

 Η συνάντηση του αμερικανού προέδρου Τ.Μπάιντεν με τον Τούρκο ομολογό του Ρ.Τ.Ερντογάν στο πλαίσιο της συνάντησης των G-20 τελικά ήταν μια επιβράβευση της τουρκικής πολιτικής καθώς οι ΗΠΑ έδωσαν το χέρι για την διατήρηση του ΝΑΤΟ ως ενιαίου οργανισμού.

Κομβικό σημείο για την σημερινή συνάντηση ήταν η μη απέλαση των πρέσβεων των 10 χωρών για το ζήτημα της φυλάκισης του Οσμάν Καβαλά (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και οι μεγαλύτερες χώρες της συμμαχίας) καθώς σε άλλη περίπτωση θα ανοίγονταν ο "ασκός του Αιόλου" που θα οδηγούσε οριστικά την Τουρκία στην ρωσική πλευρά και θα άφηνε τις ΗΠΑ έκθετες σε σειρά ζητημάτων με κυρίαρχο αυτή την στιγμή την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία.

Και έτσι φαίνεται πλέον ότι ανοίγει και ο δρόμος για την προμήθεια 40 νέων F-16 Viper και αναβάθμιση ακόμα 80 F-16 Block 50 στο ίδιο επίπεδο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος για το ζήτημα δήλωσε ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε μία καλή συνάντηση»

Η συνάντηση διήρκησε 70 λεπτά και είχε λίγο από όλα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν.

Ανακοίνωση εξέδωσαν τόσο η τουρκική προεδρία όσο και ο Λευκός Οίκος.

H ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφερόμενα στην ανακοίνωση κάνουν λόγο για συνάντηση σε καλό κλίμα ενώ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.


https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/1029973_agkyra-gia-synantisi-tmpainten-rterntogan-ta-vrikame-se-ola-kai