Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Ο Πούτιν προειδοποιεί για πιθανή μαζική έλευση ξένων τζιχαντιστών


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες Τετάρτη εναντίον της μαζικής μετακίνησης εμπειροπόλεμων τζιχαντιστών από τη Συρία και το Ιράκ στο Αφγανιστάν, εξηγώντας πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης κρατών-συμμάχων της Μόσχας στην κεντρική Ασία.

«Αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ενεργές στη χώρα αυτή. Και έμπειροι μαχητές προερχόμενοι από το Ιράκ και τη Συρία πάνε εκεί ενεργά», είπε ο κ. Πούτιν.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), η πιο ριζοσπαστική ένοπλη οργάνωση που δρα στο Αφγανιστάν, έχει αποδυθεί σε σειρά επιθέσεων, σε εκστρατεία αποσταθεροποίησης του νέου καθεστώτος των Ταλιμπάν.

«Είναι πιθανό οι τρομοκράτες να αποπειραθούν να αποσταθεροποιήσουν γειτονικές χώρες (…) ακόμη και να αρχίσουν άμεση επέκταση» στα εδάφη τους, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Κοινότητας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), στην οποία συμμετέχουν πάλαι ποτέ σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες.

Κατά συνέπεια «είναι σημαντικό να επιτηρούμε μόνιμα την κατάσταση στα αφγανικά σύνορα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές του Πούτιν αντανακλούν την ανησυχία της Ρωσίας μπροστά στην αβεβαιότητα στην οποία βυθίστηκε το Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία εν μέσω της αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ και των υπολοίπων ξένων δυνάμεων.

Το ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την 15η Αυγούστου την πρωτεύουσα Καμπούλ, έπειτα από αστραπιαία προέλαση καθώς ο στρατός και η κυβέρνηση που υποστηρίζονταν από τις δυτικές χώρες κατέρρεαν.

Είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή τους από τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν τη θεαματική επιστροφή τους, εγείροντας σειρά προκλήσεων – κυρίως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια – για τις γειτονικές χώρες και ευρύτερα.

Αντιδρώντας, η Ρωσία διεξήγαγε το καλοκαίρι κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, κράτη που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης με τον κ. Πούτιν, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας του Τατζικιστάν, ο Σαϊμουμίν Γιατίμοφ, έκανε λόγο για «εντατικοποίηση» της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών στα σύνορα του Αφγανιστάν.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει το κίνημα των Ταλιμπάν τρομοκρατική οργάνωση, αλλά διεξάγει διάλογο με αντιπροσώπους του εδώ και χρόνια.

Το Κρεμλίνο τηρεί συμφιλιωτική στάση αφότου οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν την εξουσία και είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα καλούσε τους Ταλιμπάν σε διεθνή σύνοδο για το Αφγανιστάν στη Μόσχα την προσεχή Τετάρτη 20ή Οκτωβρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημοποίησε σήμερα ότι αντιπροσωπεία των ισλαμιστών θα βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα, με ανακοίνωσή του που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Στις συνομιλίες στη Μόσχα πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης Κίνα, Πακιστάν, Ινδία και Ιράν.

Πηγή: AFP / Reuters / TASS / ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.onalert.gr/kosmos/afganistan-o-poytin-proeidopoiei-gia-pithani-maziki-eleysi-xenon-tzichantiston/432915/