Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Έκθεση: 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν φυλακισθεί στις ισραηλινές φυλακές από το 1967

ΒΙΝΤΕΟ
 
Στις 17 Απριλίου του 1974, το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο (PNC) αποφάσισε η 17η Απριλίου να είναι μέρα αφιερωμένη στον αγώνα
των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στο Ισραήλ
Από τότε, η Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων δίνει την αφορμή σε πολλούς να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους κρατούμενους, μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συλλαλητηρίων, μέσα στην Παλαιστίνη και στο εξωτερικό.
Έως σήμερα, περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχουν απαχθεί και κρατηθεί στο Ισραήλ από το 1967, ενώ τουλάχιστον 5.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται επί του παρόντος από το Ισραήλ, σύμφωνα με έκθεση από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Κρατουμένων.
Το υπουργείο δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις καθημερινές επιδρομές, επιθέσεις και συλλήψεις εις βάρος των Παλαιστινίων σε διάφορα μέρη της κατεχόμενης Παλαιστίνης, με στόχο τόσο τους ενήλικες άνδρες και γυναίκες αλλά και ανήλικους διαφόρων ηλικιών.
Από το 1967, που το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, μέχρι το τέλος του 2013, ο ισραηλινός στρατός έχει απαγάγει πάνω από 800.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 15.000 γυναικών και χιλιάδων παιδιών, ενώ οι συλλήψεις συνεχίζονται.
«Δεν υπάρχει καμία οικογένεια που δεν έχει την εμπειρία της σύλληψης κάποιου από τα μέλη της, μερικές από αυτές πολλές φορές», αναφέρει η έκθεση.  «Το Ισραήλ έχει μετατρέψει κάθε γωνιά της κατεχόμενης Παλαιστίνης σε  φυλακή, στρατόπεδο κράτησης ή κέντρο ανάκρισης».
Από τότε που ξεκίνησε η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα, η αλ-Ακσά, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν απαγάγει περισσότερους από 80.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 10.000 παιδιών και πάνω από 60 εκλεγμένους νομοθέτες και υπουργούς.
Οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν, επίσης, περισσότερες από 24.000 αυθαίρετες διαταγές διοικητικής κράτησης, συλλαμβάνοντας χιλιάδες χωρίς κατηγορίες ή δίκη και έχουν φυλακίσει πάνω από 1.000 Παλαιστίνιες από τότε.

b2ap3_thumbnail_p.prisoners.jpgΣυλλήψεις και  βαρβαρότητα σε όλους

Οι συλλήψεις δεν στοχεύουν σε καμία συγκεκριμένη δημογραφική ή ηλικιακή ομάδα.  Αντιθέτως, απευθύνονται σε όλες τις ομάδες της παλαιστινιακής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, ηλικιωμένων, γυναικών,   ανδρών, υπαλλήλων, υπουργών, βουλευτών, πολιτικών ηγετών, ηγετών των συνδικάτων, Παλαιστινίων με ειδικές ανάγκες, φοιτητών, διανοούμενων, ποιητών και καλλιτεχνών.
Οι συλλήψεις λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα – δεν υπάρχει ούτε μία κατά την οποία ο στρατός δεν έχει απαγάγει κάποιον. Τα περισσότερα από τα άτομα που έχουν απαχθεί δεν είχαν καμιά σχέση με «απειλές για την ασφάλεια», για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του Ισραήλ, όμως, η φυλάκιση και τα βασανιστήρια έγιναν μέρος της καθημερινής ζωής των Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των συλλήψεων και των παραβιάσεων που τις συνοδεύουν, είναι παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Οι κρατούμενοι βασανίζονται σε μεγάλο βαθμό και αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές μεθόδους βασανιστηρίων, σωματικές και ψυχολογικές. Φυλακίζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες, ταπεινώνονται, ακόμη και οι οικογένειές τους ταπεινώνονται και δέχονται επιθέσεις.
Το Ισραήλ, τα συστήματα ασφαλείας και οι ανακριτές παραβιάζουν συνεχώς τα δικαιώματα των κρατουμένων καθώς φυλακίζουν, βασανίζουν και εκφοβίζουν παιδιά, γυναίκες, ακόμα και κρατούμενους με ειδικές ανάγκες.
a1sx2_Original2_p.childarrest.jpgΟι Κρατούμενοι σύμφωνα με τις στατιστικές
Σχεδόν 5.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να είναι πίσω από τα κάγκελα, φυλακισμένοι σε διάφορες φυλακές και κέντρα κράτησης. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περίπου 576 από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε, τουλάχιστον μια φορά, ισόβια.
Υπάρχουν 19 Παλαιστίνιες και 200 ​​παιδιά που εξακολουθούν να κρατούνται από το Ισραήλ, εκτός από τις εκατοντάδες των παιδιών που μεγάλωσαν και έγιναν ενήλικες ενώ κρατούνταν στη φυλακή.
Το Ισραήλ, επίσης, εξακολουθεί να κρατά σε αιχμαλωσία 185 Παλαιστίνιους υπό το αυθαίρετο καθεστώς της διοικητικής κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγορίας, έντεκα εκλεγμένους νομοθέτες και δεκάδες πολιτικούς αξιωματούχους.
Οι κρατούμενοι κρατούνται σε περίπου 22 φυλακές, κέντρα κράτησης και κέντρα ανάκρισης, κυρίως στις φυλακές Ramon, Nafha, Asqalan, Be’er As-Sabe, Hadarim, Galboa, Shatta, Ramla, Damoun, HaSharon, Ofer, Majeddo και στο στρατόπεδο κράτησης της Νεγκέβ.

Γυναίκες κρατούμενοι

b2ap3_thumbnail_p.women.jpgΟι φυλακισμένες Παλαιστίνιες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, αντιμετωπίζουν ταπεινώσεις, βασανιστήρια,  υποβάθμιση και βασανίζονται και ξυλοκοπούνται, εκτός από τις απειλές και τη σκληρή μεταχείριση που λαμβάνουν ενώ μεταφέρονται. Αντιμετωπίζουν επίσης επαναλαμβανόμενες απειλές σεξουαλικής κακοποίησης.
Τα δεινά τους συνεχίζονται στην απομόνωση, ενώ ο στρατός τούς στερεί επίσης τις οικογενειακές επισκέψεις, τους αρνείται την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κατάλληλη ιατρική θεραπεία. Πολλές από τις γυναίκες κρατούμενες έχουν συζύγους που έχουν επίσης φυλακιστεί.

Ασθενείς κρατούμενοι

Περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα, αλλά τους αρνούνται τις απαραίτητες ιατρικές θεραπείες με αποτέλεσμα να υποφέρουν από την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεκαέξι από αυτούς κρατούνται στην κλινική της φυλακής Ράμλα, η οποία στερείται βασικής υποδομής και ειδικευμένων γιατρών.
Ορισμένοι από τους κρατούμενους έχουν παραλύσει ή είναι ακρωτηριασμένοι με δεκάδες να παλεύουν σε συνθήκες που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές τους. Πολλοί χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ επιτρέπεται μόνο στους γιατρούς των φυλακών να τους εξετάσουν.
80 από τους ασθενείς κρατούμενους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των 15 που έχουν διαφορετικούς τύπους καρκίνου, ενώ δεκάδες άλλοι πάσχουν από διάφορες άλλες σωματικές ή/και διανοητικές παθήσεις.
Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που αρρωσταίνουν ή αναπτύσσουν ψυχολογικές παθήσεις ήταν απολύτως υγιείς πριν απαχθούν και φυλακιστούν.
Οι φυλακές δεν διαθέτουν κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής και είναι γεμάτες με ζωύφια και έντομα. Τα κελιά και τα δωμάτια έχουν υψηλή υγρασία και είναι υπερπλήρη.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν αφού πυροβολήθηκαν από το στρατό, βασανίστηκαν και ανακρίθηκαν – χτυπημένοι, με πληγές και τραύματα.
Πολλοί κρατούμενοι – αν και βρίσκονται στη φυλακή με δερματικές παθήσεις, έλκος, όγκους, νεφρική ανεπάρκεια, επιδείνωση της όρασης, διαβήτη, στοματικές παθήσεις, απώλεια δοντιών και διάφορα είδη ψυχολογικών παθήσεων – εξακολουθούν να κακοποιούνται με τα σώματά τους να χρησιμοποιούνται για έλεγχο από φαρμακευτικές εταιρείες.

Διοικητικοί κρατούμενοι

Η διοικητική κράτηση είναι «ο άγνωστος εχθρός» που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι καθώς είναι μια τιμωρία χωρίς κατηγορητήριο. Οι διοικητικοί κρατούμενοι κρατούνται χωρίς δίκη. Ούτε οι ίδιοι ή οι δικηγόροι τους έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, μόνο και μόνο επειδή το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κρατά ένα «μυστικό αρχείο» που κανείς δεν επιτρέπεται να δει.
Κάθε αυθαίρετη διαταγή διοικητικής κράτησης είναι συνήθως 1 έως 6 μήνες και αποφασίζεται από στρατιωτικούς διοικητές στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι εν λόγω εντολές στοχεύουν σε άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, νέους και γέρους, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, μηχανικών, καθηγητών, δασκάλων, δημοσιογράφων και εκλεγμένων νομοθετών και υπαλλήλων.
Τέτοιες διαταγές επανειλημμένα ανανεώνονται και, σε πολλές περιπτώσεις, τη στιγμή που είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι, έρχεται μια νέα διαταγή για συνέχιση της κράτησης, με αποτέλεσμα να μένουν συχνά μήνες και χρόνια κάτω από τις διαταγές αυτές χωρίς καν να γνωρίζουν πότε ή αν θα απελευθερωθούν.

Βετεράνοι κρατούμενοι

b2ap3_thumbnail_p.saadat.jpgΜετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στα τέλη Ιουλίου του 2013 και μετά από χρόνια στασιμότητας, το Ισραήλ εξακολουθεί να κρατά σε αιχμαλωσία 104 βετεράνους κρατούμενους οι οποίοι κρατούνται πριν από τον Πρώτη Συμφωνία του Όσλο του 1993.
Με αμερικανική διαμεσολάβηση, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των 104 βετεράνων κρατουμένων, σε τέσσερα στάδια. Σε αντάλλαγμα, η Παλαιστινιακή Αρχή αρχικά συμφώνησε να μην καταθέσει καμία νέα αίτηση για να ενταχθεί η Παλαιστίνη σε διεθνείς οργανισμούς που, ως εκ τούτου, θα της επιτρέψουν να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση.
Το Ισραήλ εφάρμοσε τα τρία πρώτα στάδια της απελευθέρωσης και υποχώρησε στο τέταρτο, το  οποίο υποτίθεται ότι έπρεπε να εφαρμοστεί στις 28 Μαρτίου 2014. 30 βετεράνοι κρατούμενοι θα έπρεπε να είχαν απελευθερωθεί αλλά το Ισραήλ ακύρωσε τη συμφωνία.
Υποτίθεται ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων θα είχε συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις αλλά το Ισραήλ παραβίασε κατάφωρα τη συμφωνία και συνεχίζει με επιθέσεις, συλλήψεις, εισβολές και δολοφονίες. 

Τραγικές συνθήκες

Οι συνθήκες κράτησης που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές κατοχής είναι σκληρές και, εκτός από τα βασανιστήρια, την ιατρική αμέλεια και την απομόνωση, περιλαμβάνουν και την επαναλαμβανόμενη άρνηση των οικογενειακών επισκέψεων, τον υποσιτισμό και τους εκβιασμούς, τις περισσότερες φορές μέσω των παιδιών.
Αυτό συμβαίνει παράλληλα με επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον των κρατουμένων στα δωμάτιά τους, νυχτερινές επιδρομές και έρευνες, μεγάλες τιμωρίες και κάθε είδους παραβιάσεις. Με απλά λόγια, το Ισραήλ παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμβάσεις και  αρνείται τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.
Σύμφωνα με λεπτομερείς και τεκμηριωμένες αναφορές από το Υπουργείο Κρατουμένων και από διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το 1967 ως σήμερα, 205 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει μετά τη σύλληψή τους.
73 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους λόγω των σκληρών βασανιστηρίων. Το τελευταίο θύμα ήταν ο Αραφάτ Τζαραντάτ από την πόλη Σαΐρ, κοντά στη Χεβρώνα, ο οποίος πέθανε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την απαγωγή του αφού βασανίστηκε επανειλημμένα από τους ισραηλινούς ανακριτές.
53 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πέθαναν λόγω της έλλειψης ιατρικής φροντίδας με τελευταίο θύμα τον Hasan Toraby από τη βόρεια πόλη Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη.
72 Παλαιστίνιοι εκτελέστηκαν αφού οι στρατιώτες τούς απήγαγαν και 7 πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν ενώ ήταν στη φυλακή.
Οι παραβιάσεις αυτές καθώς και οι απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, απαιτούν από κάθε άνθρωπο στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων όλων των διεθνών οργανισμών για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των κρατουμένων να αναλάβουν δράση, προκειμένου να υποχρεώσουν το Ισραήλ να σεβαστεί τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης και όλες τις σχετικές με τα δικαιώματα των κρατουμένων συμβάσεις.
ΠΗΓΗ: PNN, απόδοση στα ελληνικά filistιna
Το «Παλαιστίνιοι πίσω από τα σίδερα – Κρατούμενοι χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα» είναι ενα υποτιτλισμένο ντοκιμαντέρ του Παλαιστινιακού Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR), παραγωγής 2012, για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους/-ες και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται στις ισραηλινές φυλακές. Με εξαίρεση το ζήτημα των επισκέψεων συγγενών των κρατουμένων από Γάζα, που πλέον επιτρέπονται κατά καιρούς, τίποτα άλλο δεν έχει αλλάξει έκτοτε. Αντιθέτως ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές έχει αυξηθεί.
omniatv.com

https://liberationpolular.wordpress.com/2018/06/04/%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-800-000-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%B8/