Τρίτη 31 Μαΐου 2016

H Βρετανία η πιο διεφθαρμένη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο

Ο δημοσιογράφος που επικηρύχθηκε από τη Μαφία λέει ότι το Λονδίνο «καλύπτει» τα εγκληματικά κεφάλαια
Η Βρετανία είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τον διάσημο Ιταλό δημοσιογράφο Ρομπέρτο Σαβιάνο!
Ο Σαβιάνο, που ασχολήθηκε περισσότερο από μία δεκαετία με το οργανωμένο έγκλημα και την ιταλική Μαφία, βρέθηκε στην Ουαλία προσκεκλημένος στο κορυφαίο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ του Χέι.

Ο 36χρονος δημοσιογράφος και συγγραφέας τα τελευταία χρόνια ζει υπό αστυνομική προστασία, μετά την έκδοση των δύο αποκαλυπτικών βιβλίων του, του «Γκομόρα» που είχε θέμα την εγκληματική δράστη της Καμόρα στη Νάπολη, και του «ZeroZeroZerο», που ασχολείται με το εμπόριο κοκαΐνης. Στη διάρκεια ομιλίας του στο ακροατήριο του φεστιβάλ, ο Σαβιάνο είπε χαρακτηριστικά: «Αν σας ρωτούσα ποια είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα στη Γη, ενδεχομένως να μου αναφέρατε το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία, ίσως την Ελλάδα ή τη νότια Ιταλία. Εγώ όμως θα σας πω πως αυτή είναι η Βρετανία!»

Αιτία
Σύμφωνα με τον διάσημο συγγραφέα, «δεν είναι ούτε η γραφειοκρατία, ούτε η αστυνομία, ούτε καν η πολιτική της Βρετανίας διεφθαρμένη. Αυτή που είναι διεφθαρμένη είναι η οικονομική πρωτεύουσα, καθώς το 90% των κεφαλαιούχων του Λονδίνου έχει την έδρα του σε κάποιο φορολογικό παράδεισο!» Ο Σαβιάνο υποστήριξε πως το Τζέρσι και τα νησιά Κέιμαν αποτελούν τις πύλες εισόδου όλου του εγκληματικού κεφαλαίου της Ευρώπης και η Βρετανία είναι η χώρα που επιτρέπει την είσοδο αυτή. «Γι' αυτό είναι για εμένα τόσο σημαντικό που βρίσκομαι εδώ, για να μιλήσω σε εσάς και να πω ότι το θέμα σάς αφορά, αφορά τη ζωή σας, αφορά την κυβέρνησή σας» τόνισε στο ακροατήριό του.

Στις αρχές του μήνα η Βρετανία φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αντιμετώπισε αυξανόμενες εκκλήσεις για τη μεταρρύθμιση των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων που λειτουργούν σε υπερπόντια εδάφη, τα οποία εξαρτώνται από το Στέμμα. Ο Σαβιάνο αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα υποστηρίζοντας πως αν η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε θα είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο οργανωμένο έγκλημα, προσφέροντας στη ρωσική Μαφία, στα μεξικανικά καρτέλ και τα κυκλώματα του Κατάρ μεγαλύτερη δύναμη.