Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Εντονη αντίδραση ΥΠΕΞ για τα περί «τουρκικής συνείδησης» στη Δυτική Θράκη

Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε η δημοσίευση πληροφοριών σε τουρκικές εφημερίδες για διενέργεια στη Σαμψούντα συνεδρίου με τον τίτλο «Η τουρκική ταυτότητα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης», όπου, μεταξύ άλλων, ομιλία απηύθυνε και ο ψευδομουφτής, Αχμέτ Μέτε.
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, κ. Ευστράτιος Ευθυμίου, κάνει λόγο για «εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται».
«Η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική ισοπολιτείας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εξασφαλίζοντάς τους ευημερία, αξιοπρέπεια και σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους», αναφέρει ακόμη ο κ. Ευθυμίου και προσθέτει:
«Απόδειξη τούτου είναι ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματά της και αναπτύσσεται απρόσκοπτα. Η Ελληνική κυβέρνηση με σεβασμό στις επιμέρους ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων πολιτών της προβαίνει σε στοχευμένες δράσεις, ώστε να είναι όλοι σε θέση να επωφελούνται των ευκαιριών που προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Το συγκεκριμένο συνέδριο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των εφημερίδων Χουριέτ και Μιλιέτ, ήταν γεμάτο από προκλητικές τοποθετήσεις για την «τουρκική συνείδηση» των κατοίκων της Δυτικής Θράκης. Ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος στη Μιλιέτ ήταν ο εξής: «Ψευτομουφτής Αχμέτ Μέτε: Οταν η Τουρκία είναι δυνατή, δυνατοί είμαστε κι εμείς». Οι δηλώσεις του ψευδομουφτή είναι ιδιαιτέρως προκλητικές καθώς περιγράφει τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης ως «Τούρκους, οι οποίοι ξέμειναν στην Ελλάδα από σεβασμό στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και σε πέντε παπάδες». Η ομιλία του Αχμέτ Μέτε ήταν γεμάτη από αλυτρωτικά μηνύματα όπως το εξής:
«Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, είναι Τούρκοι, οι οποίοι με την ανταλλαγή των πληθυσμών έμειναν στην Ελλάδα.... Η Δυτική Θράκη είναι η πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης. Αν η Τουρκία είναι δυνατή, δυνατοί είμαστε κι εμείς. Όταν η Τουρκία εξασθενεί, ασφυκτιούμε. Πρέπει να εργαστούμε για μια δυνατή Τουρκία. Βοήθεια δεν περιμένει μόνο η Δυτική Θράκη. Βοήθεια περιμένει όλος ο ισλαμικός κόσμος που λέει "είμαι Τούρκος"».
Στο συνέδριο μετείχαν, μεταξύ άλλων, και πρόσωπα όπως ο αντιπρόεδρος της «Συνομοσπονδίας Τούρκων βαλκανικής Ρούμελης» και τα μέλη του Ιδρύματος Ενημέρωσης και Αλληλοβοήθειας «Τούρκων της Βαλκανικής Ρούμελης» (σ.σ. η διατύπωση της Ονομασίας των Ενώσεων συνιστά ακριβή μετάφραση).
kathimerini.gr