Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Μπορέλ: Ο Πούτιν δεν μπλοφάρει ότι θα ρίξει πυρηνικά


 Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας στο BBC, ο Μπορέλ υποστήριξε ότι ο πόλεμος έφτασε σε μια «επικίνδυνη στιγμή».

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς η Ρωσία ξεκινά μια μερική κινητοποίηση και προχωρά στην προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανία.

Προηγήθηκαν επιτυχημένες αντεπιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων που είχαν ως αποτέλεσμα την επανακατάκτηση ουκρανικών περιοχών που βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές της σύγκρουσης.

«Σίγουρα είναι μια επικίνδυνη στιγμή γιατί ο ρωσικός στρατός έχει σπρωχτεί σε μια γωνία και η αντίδραση του Πούτιν -απειλώντας με τη χρήση πυρηνικών όπλων- είναι πολύ κακή», είπε ο Μπορέλ προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μια «διπλωματική λύση».

Και αυτή είναι η λύση που «διαφυλάσσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Διαφορετικά, μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο, αλλά δεν θα έχουμε ειρήνη και θα έχουμε έναν άλλο πόλεμο», συνέχισε.


Σχολιάζοντας το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου- στο οποίο ανακοίνωσε την μερική επιστράτευση- ο Μπορέλ φάνηκε να ανησυχεί για τη χρήση πυρηνικών.


«Εάν απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, φυσικά και θα προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», δήλωσε ο Πούτιν αφήνοντας να εννοηθεί η χρήση πυρηνικών.


Έσπευσε μάλιστα να προειδοποιήσει ότι δεν μπλοφάρει.


«Όταν οι άνθρωποι λένε ότι δεν είναι μπλόφα, πρέπει να τους πάρεις στα σοβαρά», είπε ο Μπορέλ.


Ο Μπορέλ απέρριψε τις ανησυχίες ότι οι προμήθειες όπλων της ΕΕ εξαντλούνται και είπε ότι πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς και να εφαρμόζει οικονομικές κυρώσεις κατά του Πούτιν και των συμμάχων του και να διεξάγει διπλωματική δραστηριότητα.


Παραδέχτηκε όμως ότι το αυξανόμενο κόστος των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από τη σύγκρουση αποτελεί πηγή ανησυχίας.


Κάλεσε τέλος τον Πούτιν να παίξει τον ρόλο του στην επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «για να χορέψεις ταγκό χρειάζεσαι δύο».

«Όλοι όσοι πήγαν στη Μόσχα, στο Κρεμλίνο για να μιλήσουν με τον Πούτιν, επέστρεψαν με την ίδια απάντηση:

»”Εγώ [ο Πούτιν] έχω στρατιωτικούς στόχους και αν δεν πετύχω αυτούς τους στρατιωτικούς στόχους θα συνεχίσω τον αγώνα”.

»Αυτή είναι σίγουρα μια ανησυχητική κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία», κατέληξε.

https://www.tribune.gr/world/news/article/830720/mporel-o-poytin-den-mplofarei-oti-tha-rixei-pyrinika.html