Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ερντογάν: «Μιλάμε σε γλώσσα που μπορούν να καταλάβουν (οι Έλληνες)»

 
Ο Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποίησε τη φράση «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» σε δύο διαφορετικές ομιλίες με στόχο την Ελλάδα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δημιούργησε «μηχανισμούς απειλών» με τις καταγγελίες της σε ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. 

Ο Ερντογάν για τα επίμαχα λόγια του είπε, «Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Καταλαβαίνω ότι καταλαβαίνουν και αυτοί», όπως γράφει η ileri haber.

Πρόεδρος του AKP, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από τις επισκέψεις του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Κροατία, έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο. Κάνοντας αξιολογήσεις για τις επισκέψεις του, ο Ερντογάν απάντησε και στις ερωτήσεις. 


«Το μήνυμά μου στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σαφές»


Σχετικά με την έκφραση «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», την οποία χρησιμοποίησε σε δύο διαφορετικές ομιλίες για την Ελλάδα, ο (δημοσιογράφος) Taha Dağlı είπε:


«Επιδείξατε στρατιωτική επέμβαση ή διαφορετικά μέτρα;»


 Απαντώντας στην ερώτηση, ο Ερντογάν είπε:


«Νομίζω ότι τα σημεία που έχω εκφράσει και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφή.


Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μια υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300.


  Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για το περιστατικό μας με τους S-400; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας.


Αλλά δεν έχει ήχο. Συνεχίζουν να οπλίζουν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας ενάντια στο μη στρατιωτικό καθεστώς που προκύπτει από συμφωνίες.


Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η ίδρυση βάσεων. Όπως γνωρίζετε, η Αμερική οδηγεί σε αυτό».», υποστήριξε. 


«Μιλάμε σε οποιαδήποτε γλώσσα θα καταλάβουν»


«Όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο εκεί, θα αναφερθούν τα βήματα που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο και θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: Από την άλλη, στο πλαίσιο των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν μαξιμαλιστικές θέσεις που προσπαθούν να μας επιβάλουν.


 


  Ούτε το τρώμε ούτε το καταπίνουμε αυτό. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, χρησιμοποιούν σχεδόν μηχανισμούς απειλής διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη.



  Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Καταλαβαίνω ότι καταλαβαίνουν και αυτοί», είπε.


«Ξέρουν πως βρυχάται η Τουρκία»


«Πριν από την Ελλάδα ήταν στην ημερήσια διάταξη το θέμα της Συρίας. Χρησιμοποιήσατε και τη φράση «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» για τις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία.


 Απαντώντας στην ερώτηση, ο Ερντογάν είπε: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Δεν επιτρέπουμε σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις να αποτελούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Γι' αυτό είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε την απαραίτητη δουλειά στο πεδίο προς αυτή την κατεύθυνση και κάνουμε αυτά τα έργα, οι προσπάθειές μας είναι στην πραγματικότητα η εγγύηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά το καθεστώς δεν έχει αναπτύξει και δεν αναπτύσσει καμία στάση απέναντί ​​τους μέχρι τώρα. Έχει μια γλώσσα που θα καταλάβει. Πρέπει να μιλήσουμε αυτή τη γλώσσα και σε αυτούς. Τι σημαίνει ο βρυχηθμός της Τουρκίας, πώς βρυχάται η Τουρκία όταν βρυχάται, το ξέρουν κι αυτοί. Γι' αυτό όταν λέμε «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» ή «θα είμαστε εκεί ξαφνικά μια νύχτα», οι τρομοκρατικές οργανώσεις το γνωρίζουν αυτό», είπε. 

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος