Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Η έκρηξη βίας έρχεται

 


50 Αρμένιοι στρατιώτες νεκροί. Απώλειες και στις τάξεις Αζέρων.

 Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν επιχείρησε να προελάσει σε έδαφος Αρμενίας! Έντονες μάχες..ΒΙΝΤΕΟ

Τουλάχιστον 49 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη σε συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας, τις πιο θανατηφόρες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τον πόλεμο του 2020, ανακοίνωσε το Γερεβάν, καταγγέλλοντας μια «επιθετικότητα» του Μπακού.

Η Ρωσία, η οποία διεκδικεί το ρόλο του διαιτητή στον Καύκασο, ανακοίνωσε ότι είχε διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ισχύει από τις 06:00 GMT, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί σε αυτή τη φάση ούτε από το Μπακού ούτε από το Ερεβάν.

Η έκρηξη βίας έρχεται καθώς η Μόσχα, η οποία ανέπτυξε μια ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή μετά τον πόλεμο του 2020, έχει τα χέρια της απασχολημένα με τη δύσκολη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 49 (στρατιώτες) νεκρούς (…) και δυστυχώς αυτός δεν είναι ο τελικός αριθμός», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο στο Ερεβάν.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν σε δύο πολέμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για τον έλεγχο της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο τελευταίος από τους οποίους ήταν το 2020.

Οι νέες μάχες, που ξέσπασαν μέσα σε μια νύχτα, καταδεικνύουν πόσο ασταθής παραμένει η κατάσταση και απειλεί να εκτροχιάσει μια ειρηνευτική διαδικασία

υπό ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση. Το Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε επίσης «απώλειες»,

χωρίς να δώσει αριθμό.


Σκοτώθηκε 30χρονος Αρμένιος γιατρός.




Καταγγέλλοντας μια «επιθετικότητα» του Μπακού, ο κ. Πασινιάν κάλεσε την κοινότητα

η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με αρκετούς ξένους ηγέτες

συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Με αυτή την κλιμάκωση, το Αζερμπαϊτζάν υπονομεύει τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία» μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πασινιάν στο αρμενικό κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι η ένταση των μαχών, η οποία ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (2000 GMT Δευτέρα), είχε «μειωθεί» το πρωί.



κλιμάκωση –

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αργά το πρωί ότι η κατάπαυση του πυρός είχε τεθεί σε ισχύ από τις 06:00 GMT, καλώντας τους δύο

κόμματα να το «σεβαστούν». Η Ρωσία «ανησυχεί εξαιρετικά για την απότομη επιδείνωση της κατάστασης», πρόσθεσε, καλώντας σε «συγκράτηση». Νωρίτερα, το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «μάχες» διεξάγονταν σε πολλά σημεία στα σύνορα, με στρατεύματα από το Μπακού να προσπαθούν να «προελάσουν» στο αρμενικό έδαφος. «Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πυροβολικό, όλμους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος», πρόσθεσε, κατηγορώντας το Μπακού ότι στοχεύει «στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές». Ενώ οι συγκρούσεις φέρνουν τακτικά τις δύο χώρες κατά μήκος των κοινών συνόρων τους από το τέλος του πολέμου του 2020, οι συγκρούσεις της Τρίτης είναι μια κλιμάκωση.

Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται: Το Αζερμπαϊτζάν έχει κατηγορήσει την Αρμενία για «μεγάλης κλίμακας ανατρεπτικές ενέργειες», προσθέτοντας ότι πυροβολούν από

Αρμενικοί όλμοι είχαν προκαλέσει «απώλειες» στις τάξεις της. Η Αρμενία, από την πλευρά της, κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι ξεκίνησε εχθροπραξίες με «εντατικούς βομβαρδισμούς» των θέσεων της προς την κατεύθυνση πολλών πόλεων όπως το Γκόρις και το Σοτκ. Στοχεύθηκαν Syunik, Gegharkunik και Vayots Dzor όπου οικίες και υποδομές καταστράφηκαν. Επλήγησαν τα χωριά Sotk, Norabak, Kut στην περιοχή Gegharkunik όπου καταστράφηκαν σχολεία και σπίτια.




Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησύχησαν» –

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ήταν «εξαιρετικά ανήσυχες», ζητώντας

άμεση διακοπή των μαχών μεταξύ Μπακού και Ερεβάν. Η Τουρκία, σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά της κάλεσε την Αρμενία την Τρίτη «να σταματήσει τις προκλήσεις της και να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ιστορικά περίπλοκες, οι σχέσεις μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού συνεχίζονται

να δηλητηριάζονται σήμερα από μια διαμάχη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μετά από έναν πρώτο πόλεμο που σκότωσε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν ξανά στο

φθινόπωρο 2020 για τον έλεγχο αυτής της ορεινής περιοχής. Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτόν τον νέο πόλεμο, που έχασε η Αρμενία.

Ως μέρος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε τότε μεσολαβήσει η Μόσχα, η οποία

ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Ερεβάν παρέδωσε

σημαντικά εδάφη για το Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό το αποτέλεσμα βιώθηκε ως ταπείνωση στην Αρμενία όπου αρκετοί από

τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν από την παραίτηση του κ. Πασινιάν ότι

κατηγορείται ότι έκανε πάρα πολλές παραχωρήσεις στο Μπακού.armenews.


dimpenews.com