Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Λέτε να έχουμε χειρότερους πολιτικούς και απο το Μεξικό;

Μεξικό: Παραίτηση υπουργού για ... μία Ferrari
Ο ομοσπονδιακός Γενικός Εισαγγελέας (σ.σ. αξίωμα που αντιστοιχεί σε αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης) του Μεξικού, ο Ραούλ Σερβάντες,
ο οποίος βρισκόταν στο επίκεντρο μιας πολεμικής από τις αρχές του Σεπτεμβρίου,
όταν μια ΜΚΟ αποκάλυψε πως του ανήκει μια Ferrari που όμως είχε δηλώσει σε εικονική διεύθυνση, υπέβαλε την παραίτησή του τη Δευτέρα.

«Για να μην εμποδιστεί περαιτέρω η επείγουσα προώθηση των νόμων που έχει ανάγκη το Μεξικό, αποφάσισα να υποβάλω στον EPN (σ.σ. στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο) και στη Γερουσία την αμετάκλητη παραίτησή μου», γνωστοποίησε ο Σερβάντες, πρώην γερουσιαστής του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος (PRI), μέσω Twitter.

Ο Ραούλ Σερβάντες, εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου, είχε καταχωρίσει τη Ferrari 458 Coupe του 2011 η οποία του ανήκει σε μια διεύθυνση στην Πολιτεία Μορέλος (κεντρικό Μεξικό), μια τακτική που συνήθως χρησιμοποιούν φοροφυγάδες στη χώρα.

Αντιμέτωπος με το σκάνδαλο που ξέσπασε, ο δικηγόρος του υπουργού είχε κάνει αρχικά λόγο περί ενός «διοικητικού λάθους» από μέρους της εταιρείας που του πούλησε το αυτοκίνητο αυτό υψηλών επιδόσεων.
Η αποκάλυψη έγινε ενώ ο Σερβάντες ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το αξίωμά του για να αναλάβει επικεφαλής της υπό σύσταση εισαγγελίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η νέα αυτή εισαγγελία θα είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση. Η δημιουργία της ακολούθησε την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2013, εξαιτίας της πίεσης που άσκησαν στην κυβέρνηση μαζικές διαδηλώσεις.

«Δεν έχω καμιά άλλη φιλοδοξία πέραν του να υπηρετήσω τη χώρα μου τίμια, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Σερβάντες απευθυνόμενος σε μέλη της Γερουσίας.
Η προοπτική του διορισμού του Ραούλ Σερβάντες στην ηγεσία της υπό σύσταση εισαγγελίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από μέρους μη κυβερνητικών οργανώσεων και πολιτικών στο Μεξικό.