Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Η πιο σοβαρή και τεκμηριωμένη γενοκτονία στην νεότερη ιστορία και παραμένει αμφισβητούμενη

Στη διαρκή διεκδίκηση του αιτήματος της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων αναφέρθηκαν δύο πρώην πρόεδροι της Βουλής,

μιλώντας στα ποντιακά σωματεία και στις οργανώσεις που μετείχαν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) στο δημαρχείο Πανοράματος. Οι κ. Κακλαμάνης και Σιούφας, χαιρετίζοντας το συνέδριο, μετέφεραν και τη δική τους εμπειρία από την έως τώρα πορεία της διεκδίκησης, στα χρόνια που μεσολάβησαν από την αναγνώρισή της από την ελληνική Βουλή το 1994. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε την ανάγκη «ομοψυχίας και ομοφωνίας», συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ιστορική στοιχειοθέτηση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο επί της θητείας του στην προεδρία της Βουλής, το 1994, τέσσερις μήνες αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντά του. «Είναι πάγια θέση της χώρας και πρέπει κάθε κυβέρνηση να μένει σταθερή στη γραμμή αυτή, την οποία καθόρισε το ελληνικό Κοινοβούλιο το 1994 (με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων), ογδόντα χρόνια μετά τη Γενοκτονία» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας υπενθύμισε ότι επί της θητείας του, μεταξύ άλλων, έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια η Σάνο Χάλο (Ευθυμία Βαρυτιμίδου) και η κόρη της και συγγραφέας Τέα Χάλο, η οποία στο βιβλίο της με τίτλο «Ούτε το όνομά μου» αποτύπωσε τη δραματική ιστορία της μητέρας της και μέσω αυτής των δεινών των χριστιανικών πληθυσμών της Τουρκίας, στις αρχές του 20ού αιώνα.