Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ήρθε η ανάπτυξη...Ίσως δούμε εξόρυξη πετρελαίου,και αερίου με μνημόνια

Την όρεξη στις πετρελαϊκές εταιρείες άνοιξαν οι διαγωνισμοί για Κρήτη και Ιόνιο
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει υπογραφεί σύμβαση με τους πλειοδότες έως την αρχή του 2018
Στο μικροσκόπιο και άλλων πετρελαϊκών εταιρειών, πέραν εκείνων που προκάλεσαν τους σχετικούς διαγωνισμούς, φαίνεται ότι μπαίνουν τα οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου.
 
Σ’ αυτή τη λογική εντάσσονται οι ζυμώσεις και οι κρούσεις υπό μορφή ερωτημάτων από εκπροσώπους πετρελαϊκών εταιρειών προς αρμόδια στελέχη, όπως λένε οι πληροφορίες του news24/7 προκειμένου να προετοιμαστούν για την συμμετοχή στους διαγωνισμούς.
Το ενδιαφέρον αφορά τόσο το διαγωνισμό για τα δύο οικόπεδα Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτης που προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος της κοινοπραξίας Exxon Mobil-Total-ΕΛΠΕ, όσο και εκείνον του οικοπέδου στο Ιόνιο που προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος της Energean Oil & Gas.
Διαρροές για τα ονόματα των νέων υποψηφίων μνηστήρων δεν έχουν γίνει, παρά μόνο ότι πρόκειται για εταιρείες μεσαίου αλλά και μεγάλου βεληνεκούς, που έχουν και κατά το παρελθόν βολιδοσκοπήσει την ελληνική αγορά. Τους τελευταίους, πάντως, μήνες ενδιαφέρον για τις εξελίξεις με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες επιδεικνύουν αρκετές σημαντικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα οι Shell, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, οι οποίες μάλιστα είχαν βολιδοσκοπήσει παλαιότερα τα ΕΛΠΕ προκειμένου να συνεργαστούν μαζί τους στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
Το ενδιαφέρον αυξήθηκε μετά και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των όρων των δύο διαγωνισμών, και ενώ τις ημέρες αυτές προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να καταστεί δυνατή η δημοσίευση των προκηρύξεων στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, και αμέσως μετά θα αρχίσουν να μετρούν οι 90 ημέρες της προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι ως τις αρχές του 2018 να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων και να έχει υπογραφεί σύμβαση με τους πλειοδότες, έτσι ώστε  τα πάντα να τρέξουν με σφιχτές διαδικασίες, δίχως να χαθεί χρόνος.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/energy/thn-oreksh-stis-petrelaikes-etaireies-anoiksan-oi-diagwnismoi-gia-krhth-kai-ionio.4821200.html