Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Ρωσία: «Μητέρες του Σατανά» σε κρησφύγετο ισλαμιστών

Οπτικό υλικό από τη «φωλιά», όπου τζιχαντιστές κατασκεύαζαν πανίσχυρες βόμβες, τις οποίες ονόμαζαν «Μητέρες του Σατανά», για να επιτεθούν σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο σε πολυκαταστήματα και σε σταθμούς του μετρό της Μόσχας, έδωσαν τις τελευταίες ώρες οι ρωσικές Αρχές.
Νωρίτερα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχε προηγηθεί καλά οργανωμένη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής, που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων ακραίων ισλαμιστών - οι δύο εκ των οποίων ήταν επίδοξοι καμικάζι. Στο κρησφύγετο των τρομοκρατών -που εντοπίστηκε στα περίχωρα της Μόσχας- βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο, με χειροβομβίδες, τουφέκια και υλικά απαραίτητα για την κατασκευή ισχυρότατων εκρηκτικών μηχανισμών (βόμβες υπεροξειδίου του υδρογόνου, οι οποίες λέγονται και «Μητέρες του Σατανά», λόγω της τρομακτικής ισχύος τους).

Πηγή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, μιλώντας ανώνυμα, είπε ότι «το εργαστήριο ήταν σ’ ένα γκαράζ σε περιοχή έξω από τη Μόσχα». Εκεί, οι τρομοκράτες κατασκεύαζαν βόμβες χρησιμοποιώντας εκρηκτικά υλικά από παλιά όπλα, προσθέτοντας TNT και μπαρούτι.
«Δεν μπορεί, ωστόσο, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα τέτοια εργαστήρια, αλλού» πρόσθεσε με νόημα, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα οι έρευνες να συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα.
Επικίνδυνη ουσία
Αξιωματούχος της FSB είπε στο πρακτορείο Interfax: «Μια πρώτη κατεπείγουσα ανάλυση της ουσίας που κατασχέθηκε απ’ τους συλληφθέντες τρομοκράτες αποκάλυψε ότι χρησιμοποιούσαν τριυπεροξείδιο της τριακετόνης, μια πολύ επικίνδυνη εκρηκτική ουσία». Πρόκειται για την ουσία που χρησιμοποίησαν, όπως πιστεύεται, και ο μακελάρης του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι καθώς και οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Επικεφαλής του πυρήνα τρομοκρατών που εξαρθρώθηκε από τις ρωσικές Αρχές είναι δύο υπήκοοι του Τατζικιστάν, ο Α. Μ. Σιριντζόνοφ και ο Τ. Μ. Ναζάροφ, που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Ενας από τους καμικάζι που συνελήφθησαν στη Μόσχα είναι ο 17χρονος Σιγιοβούσι Νταβρονζόντα, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον δικαστηρίου. Οι άλλοι δύο είναι ο Σουλαϊμόν Μπουρκόνοφ και ο Νταβλατέρ Χοτζίγιεφ.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 4.000 Ρώσοι υπήκοοι, ως επί το πλείστον από περιοχές όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο, έχουν πολεμήσει στο πλευρό ισλαμιστών εξτρεμιστών του ισλαμικού «χαλιφάτου» στη Συρία.
Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη