Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

«Θα γίνω τρομοκράτης» είχε δηλώσει στις ιταλικές Αρχές πριν από έναν χρόνο ο μακελάρης του Λονδίνου

Ενόσω η έρευνα των τρομοκρατών στην Βρετανία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, μια είδηση βγήκε στην επιφάνεια που αναφέρει ότι ο τρίτος δράστης της επίθεσης του Λονδίνου, ονόματι Γιουσέφ Ζάγκμπα, είχε προαναγγείλει στις Ιταλικές αρχές πως «θα γίνω τρομοκράτης».
Ο γεννημένος στο Μαρόκο και μεγαλωμένος στην Ιταλία, Γιουσέφ Ζάγκμπα, ταξίδευε από την Μπολόνια στην Συρία και οι δυνάμεις ασφαλείας τον σταμάτησαν για ανάκριση.
Εκεί ο Ζάγκμπα τους είπε χωρίς δισταγμό πως «θα γίνω τρομοκράτης» και οι αρχές τον ερεύνησαν, τον κατέγραψαν στην βάση δεδομένων με τους πιθανούς τζιχαντιστές, αλλά ποτέ δεν τον επιβάρυναν με παραπάνω κατηγορίες.
Μάλιστα όταν τον έπιασαν το κινητό του είχε δεκάδες βίντεο προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους. Ήταν φανερό από το περιεχόμενο του κινητού του, πως ήθελε να συμμετάσχει σε τρομοκρατικές πράξεις.
Όμως το Ιταλικό δικαστήριο θεώρησε πως δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για να καταδικάσουν τον Ζάγκμπα με κατηγορίες τρομοκρατίας και ούτε μπορούσαν να τον απελάσουν από την χώρα καθώς ήταν Ιταλός υπήκοος.
Ωστόσο, τέθηκε υπό παρακολούθηση και το όνομα του κυκλοφόρησε στα τμήματα ασφαλείας πολλών χωρών.
Οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν τους συνεργάτες τους στην Βρετανία τον Απρίλιο του περασμένου έτους για τις προσπάθειες του Ζάγκμπα να γίνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Όταν όμως αυτός πήγε στο Λονδίνο, η υπηρεσία ασφαλείας MI5 δεν ασχολήθηκε με την περίπτωσή του.
Τα πρακτορεία ασφάλειας δέχονται τώρα δριμεία κριτική για τα μέτρα που δεν μερίμνησαν να πάρουν σε πολλές από τις τελευταίες επιθέσεις, τόσο στο Μάντσεστερ όσο και στο Λονδίνο.


Πηγή: «Θα γίνω τρομοκράτης» είχε δηλώσει στις ιταλικές Αρχές πριν από έναν χρόνο ο μακελάρης του Λονδίνου | iefimerida.gr