Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Η ψεύτικη δήλωση του Γιλντιρίμ και η απόπειρα εξαπάτησης της Αθήνας και της Λευκωσίας

Σύγχυση, πιθανόν και ηθελημένη, επιχείρησε να προκαλέσει η τουρκική πλευρά ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που εκτός απροόπτου θα συνεχιστούν σε ένα απομακρυσμένο θέρετρο της Ελβετίας, “για να μην μπορούν να δραπετεύσουν”,
ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης, όπως είχε πει αστειευόμενη η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, κ. Ντόχερτι.
Έτσι, χθες, στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφέρθηκε στο επίμαχο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αλλά η περίπλοκη διατύπωσή του και η αδυναμία του επίσημου διερμηνέα να τον παρακολουθήσει και να αποδώσει σωστά τα λόγια του, φαίνεται ότι αλλοίωσε εντελώς το νήμα και το περιεχόμενο της δήλωσής του.
Από το επίσημο κείμενο το οποίο δοθηκε στην δημοσιοτητα από το Μεγαρο Μαξιμου και προέρχεται από την απομαγνητοφώνηση της «ζωντανης» διερμηνείας, προκύπτει ότι η Τουρκία ανατρέπει πλήρως την πολιτική της και δέχεται να είναι η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση που θα εγγυηθεί τη λύση του εθνικού θέματος της Κύπρου. Υποτίθεται, λοιπόν, και με βάση τη μετάφραση των λεγομένων του διερμηνέα ότι η Τουρκία παραιτείται από τα εγγυητικά δικαιώματά της και τα παραχωρεί στις Βρυξέλλες!!! Μιλάμε για την είδηση του …αιώνα, διότι αλλάζει εντελώς την τουρκική πολιτική στο μείζον αυτό ζήτημα.
Είπε ο κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος και αυτός κάποια στιγμή θα πάρει την άγουσα για τα …αποδυτήρια, αφού δεν τον έχει πλέον καμιά ανάγκη ο Ταγίπ Ερντογάν:
«…Και πιστεύω ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμη η λύση που θα βρεθεί στο Κυπριακό. Πιστεύω ότι πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες ως προς αυτό», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση ότι υποτίθεται δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Απολυτως εγκυρες πληροφορίες  μας αναφέρουν ότι παρά το καλο κλιμα της συναντησης και την διάθεση, με λόγια του αέρα, που επεδειξε ο Τουρκος πρωθυπουργός για την λυση του Κυπριακού δεν υπηρξε καν ενδειξη για τέτοια αλλαγή στασης. Και όταν “χαρούμενη” η Λευκωσία επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου, αποδείχθηκε ότι ήταν πρώιμος ο ενθουσιασμός.
Η αναζήτηση, παντως, στο Πρακτορείο Ανατολου, του αποσπάσματος της δηλωσης του κ. Γιλντιριμ δίνει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Και για την αλλοίωση αυτή πιθανότατα δεν ευθύνεται ούτε ο επίσημος διερμηνέας, καθώς ηθελημένα ή μη, η διατύπωση του κ. Γιλντιρίμ ήταν εντελώς ατυχής.
Ετσι στην κανονική δήλωσή του φαίνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός συνδέει τις Ευρω-τουρκικες σχεσεις  και τις σχεσεις της Ε.Ε. και της Ενωμενης Κυπρου με την ασφάλεια και την εγγυηση της λυσης. Κάτι που τελικα παραπέμπει στην γνωστή τουρκικη θέση που προβληθηκε και στο Μον Πελεραν, ότι θα πρεπει να διατηρηθουν οι τουρκικές εγγυήσεις τουλάχιστον μεχρι να γινει μελος της Ε.Ε. και η Τουρκία. Σε 50 χρόνια και αν…
Αυτή είναι η δηλωση όπως την μετέφερε το ΑΝΑΤΟΛΟΥ:
«Avrupa Birliği – Türkiye ilişkileri, Avrupa Birliği – Birleşmiş Kıbrıs ilişkileri bakımından da çözümün, gereken garantileri temin etmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, bu konuda daha çok birlikte çalışma ve gayret etme ihtiyacı olduğunu aktard».
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ (ΕΔΩ):
Σε αναζήτηση αντίδρασης για αυτήν την δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού, που πρώτη φορά φαινόταν να εκφράζει μια τέτοια άποψη, το ΚΥΠΕ ενημερώθηκε από διπλωματικούς κύκλους, απόλυτα έγκυρους, ότι άλλη μετάφραση δίδει το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων της Τουρκίας Ανατολού, και ότι σε διασταύρωση με αξιόπιστο Τουρκολόγο στην Αθήνα, που αντιπαρέβαλε τον προφορικό λόγο του Γιλντιρίμ με το γραπτό κείμενο, προέβη στην ακόλουθη διόρθωση της επίμαχης φράσης:
«Η λύση θα πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αναφορικά και με τις σχέσεις ΕΕ-Ενωμένης Κύπρου».
Δηλαδή, όταν η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε η Ένωση θα μπορούσε να είναι η εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο.