Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Οι UCKάδες αναλαμβάνουν την κυβέρνηση στο Κόσοβο

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα
Εν μέσω καταγγελιών για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, η κομματική συμμαχία των εξτρεμιστών -πρώην στελεχών του UCK (PDK, NISMA, AAK), ο λεγόμενος «συνασπισμός του πολέμου»-
έκοψε χθες πρώτη το νήμα των πρόωρων εκλογών στο Κόσοβο με ποσοστό 40% (σύμφωνα με τα exit polls). Αποτέλεσμα-έκπληξη, η δεύτερη θέση με ποσοστό 30% του εθνικιστικού κόμματος Αυτοδιάθεση, που προωθεί την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», αυξάνοντας την ανησυχία για τις ισορροπίες στην περιοχή.

Επικρατέστερος για επόμενος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο άλλοτε διοικητής του UCK, γνωστός ως «Ράμπο», Ραμούς Χαραντινάι, γεγονός που εκτιμάται ότι θα περιπλέξει τις σχέσεις Κοσόβου - Σερβίας. Οι εξτρεμιστές επιθυμούν την ακύρωση της αυτονομίας της σερβικής μειονότητας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο στα Βαλκάνια.
Στόχοι
Ενας από τους κύριους στόχους των ακραίων δυνάμεων, που πιθανόν αναλαμβάνουν τα ηνία της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, είναι να μπλοκάρουν την πιθανή δίωξη κορυφαίων στελεχών τους για εγκλήματα πολέμου από το Ειδικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη.
Τρίτη με 27% τερμάτισε η συμμαχία της Δημοκρατικής Λίγκας, της Νέας Συμμαχίας για το Κόσοβο και των Εναλλακτικών, υπό τον Αβντουλάχ Χότι, που λόγω του φιλοευρωπαϊκού προφίλ του χαρακτηρίζεται «Μακρόν του Κοσόβου».

Οι κάλπες στήθηκαν σε 889 εκλογικά κέντρα και 118.000 ψηφοφόροι (σε σύνολο 1.900.000) κλήθηκαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά, υπό το άγρυπνο βλέμμα 29.000 παρατηρητών! Φτώχεια, διαφθορά, εγκληματικότητα και ανεργία βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Σε μια χώρα όπου το 50% του πληθυσμού είναι ηλικίας κάτω των 30, η ανεργία καλπάζει με ρυθμό 30%. Ολα τα κόμματα έχουν υποσχεθεί οικονομική ανάπτυξη 8%, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 40% και κατάργηση της υποχρεωτικής βίζας για τα ταξίδια στην Ευρώπη.

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την επόμενη κυβέρνηση του Κοσόβου είναι, εκτός από τη βελτίωση της οικονομίας, οι σχέσεις με τη Σερβία, προαπαιτούμενο της ενταξιακής πορείας τόσο του Κοσόβου όσο και της Σερβίας, και η επίμαχη οριοθέτηση των συνόρων της χώρας με το γειτονικό Μαυροβούνιο.