Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Ρωσία προς ΗΠΑ: «Έτσι θα σας καταρρίψουμε εάν πετάξετε δυτικά του Ευφράτη ακόμα και με F-22» (βίντεο)

Ρωσία και ΗΠΑ βρίσκονται με το «δάκτυλο στην σκανδάλη» στην Συρία. Όπως σας αναφέραμε και χθες η Ρωσία προχώρησε σ’ ένα μήνυμα «κεραυνό» προς τις ΗΠΑ τονίζοντας «ότι από 19 Ιουνίου ότι πετά δυτικά του Ευφράτη θα καταρρίπτεται».
Στο πλαίσιο αυτών των δηλώσεων η Ρωσία σταμάτησε κάθε επικοινωνία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας για την αποτροπή συμβάντων στον συριακό εναέριο χώρο.
«Η ρωσική Αεράμυνα θα αναχαιτίζει κάθε ξένο αεροσκάφος το οποίο θα πετά στην περιοχή επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων»  δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
 
Η απάντηση των ΗΠΑ τονίζει ότι «οι πιλότοι που πετούν πάνω από τη Συρία θα αμυνθούν εάν τους επιτεθούν ρωσικά μαχητικά ή εγκλωβιστούν από ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου  ύστερα από τη ρωσική εξαγγελία ότι οποιοδήποτε ξένο αεροσκάφος εντοπιστεί να πετά δυτικά του Ευφράτη θα εκλαμβάνεται πλέον ως στόχος.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε αυτή την προειδοποίηση έπειτα από την κατάρριψη ενός συριακού Su-22 από αεροσκάφος F/A-18E.
«Σε περιοχές όπου η ρωσική Αεροπορία πραγματοποιεί πολεμικές επιχειρήσεις στον συριακό εναέριο χώρο, κάθε ιπτάμενο αντικείμενο μαχητικό αεροσκάφος ή drone της διεθνούς συμμαχίας αποκαλυφθεί στις οθόνες των ρωσικών ραντάρ να πετά δυτικά του Ευφράτη θα εκλαμβάνεται από εδώ και εμπρός από την εναέρια και εδαφική Αεράμυνα ως στόχος» αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.
«Είμαστε ενήμεροι των σχετικών ρωσικών ανακινήσεων» δήλωσε πριν από λίγο ο Πλοίαρχος Jeff Davis εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.
«Δεν επιζητούμε την σύγκρουση με κανένα μέρος που βρίσκεται στην Συρία εκτός από την  ISIS, αλλά δεν θα διστάσουμε να αμυνθούμε εάν απειληθούμε την ρωσική Αεράμυνα ή τα μαχητικά της  εμείς ή κάποιοι από τους συμμάχους μας στο έδαφος», είπε πιο συγκεκριμένα.
Εκπρόσωπος της διεθνούς συμμαχίας κατά  της ISIS που ηγούνται οι ΗΠΑ από τη μεριά του δήλωσε πως η ρωσική ανακοίνωση δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στις επιχειρήσεις κατά της ISIS στην Συρία οι οποίες πραγματοποιούνται στην περιοχή της Ράκκα.
«Τα αεροσκάφη του συνασπισμού εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε όλη τη Σύρια, στοχεύοντας δυνάμεις της ISIS και παρέχοντας αεροπορική υποστήριξη για τους συμμάχους μας στο έδαφος»  δήλωσε ο ταξίαρχος Ryan Dillon εκπρόσωπος του συνασπισμού από την Βαγδάτη.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πάντως  ότι οι ΗΠΑ αποφεύγουν να στέλνουν μαχητικά στις περιοχές που ελέγχει η ρωσική Αεράμυνα και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο της.
«Ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εμπλοκών στις οποίες ενεπλάκησαν δυνάμεις προσκείμενες στην συριακή κυβέρνηση (σ.σ. καθεστώς αναφέρει η αμερικανική διοίκηση) και ρωσικών δυνάμεων, έχουμε λάβει μέτρα αποτροπής για να επανατοποθετήσουμε τα σημεία περιπολίας των αμερικανικών αεροσκαφών στη Συρία ώστε να συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιθέσεις κατά της οργάνωσης φροντίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των πιλότων μας δεδομένων των απειλών που υπάρχουν στο πεδίο της μάχης» πρόσθεσε ο Αμερικανός ταξίαρχος για να καταλήξει.
«Είμαι σίγουρος για αυτό το λόγο ότι κανείς δεν θα αναλάβει καμία δράση ώστε να απειλήσει τα αεροσκάφη  μας. Για αυτό δεν υπάρχει καμία απειλή ευθείας αναμέτρησης μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35S 4++ γενιάς θα μπορεί σύντομα να καταρρίπτει με ευκολία το stealth μαχητικό 5ης γενιάς των ΗΠΑ F-22 Raptor σε αερομαχίες.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Yuri Borisov, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εκσυγχρονίσουν τα Su-35 που έχουν στην διάθεσή τους.
Η απόφαση για αναβάθμιση των αεροσκαφών πάρθηκε ύστερα από λεπτομερή ανάλυση των επιδόσεών τους σε αποστολές στην Συρία. Μερικά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν ότι μικρές πέτρες έμπαιναν στους αεραγωγούς των αεροσκαφών αλλά και τεχνικά «glitch» όσο αφορά τα φώτα και τις οθόνες οργάνων.
Αν και αυτά τα προβλήματα λύθηκαν σχετικά εύκολα μια ολική αναβάθμιση κρίθηκε αναγκαία.
Δείτε στα βίντεο:

pronews