Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2017

Συναγερμός στις ελληνικές αρχές και έρευνες παντού για τζιχαντιστές. Ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Με ειδικό εγχειρίδιο αναγνώρισης τζιχαντιστών ψάχνουν για ύποπτες κινήσεις Ολόκληρο επιχειρησιακό πλάνο έχουν στήσει οι ελληνικές αρχές σε ανοικτή γραμμή με τη Europol και τις ξένες μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη Ευρωπαίων ή μη πολιτών που έχουν περάσει τη λεπτή κόκκινη γραμμή του ISIS.
Σήματα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πιθανών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, «δεύτερη γραμμή ελέγχου» στα αεροδρόμια με ειδικές συνεντεύξεις ανίχνευσης τζιχαντιστών, ακόμη και έκδοση ειδικού εγχειριδίου αναγνώρισης τζιχαντιστών περιλαμβάνει το σχέδιο. 
Έτσι μ' ένα βιβλιαράκι χρώματος μπλε στην τσέπη κυκλοφορούν πλέον οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και οι συνάδελφοί τους στην Άμεση Δράση, με τη βοήθεια του οποίου θα εντοπίζουν από εδώ και στο εξής υπόπτους για εξτρεμισμό, εκκολαπτόμενους τρομοκράτες και επικίνδυνους τζιχαντιστές στην ελληνική επικράτεια. 
Παράλληλα αναλύοντας κάθε δεδομένο από το δαιδαλώδες δίκτυο πληροφοριών που έχουν στήσει στα κέντρα υποδοχής, φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών και έχοντας ανοικτή την ατζέντα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και παραστάσεων του καλοκαιριού οι αρχές ασφαλείας της Ελλάδας στήνουν ένα δίχτυ αποτροπής πιθανών εξτρεμιστικών ενεργειών από τζιχαντιστές. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για τέτοιου είδους χτυπήματα στη χώρα μας εντούτοις τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και για το λόγο αυτό εδώ και δύο μήνες οι έρευνες έχουν εντατικοποιηθεί σε όλες τις δομές και έχουν ερευνηθεί χωρίς να έχει προκύψει κάτι τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις ύποπτων ατόμων. «Μετά το αιματηρό σκηνικό στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο εστιάζουμε ξεχωριστά σε κάθε εκδήλωση, συναυλία ή πολιτιστικό γεγονός που συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Η κάθε εκδήλωση αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένη περίπτωση, αναλύονται τα δεδομένα και οι συνθήκες και ανάλογα θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας» αναφέρει στο protothema.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η Αντιτρομοκρατική, η Κρατική Ασφάλεια και το Λιμενικό σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από παρακρατικές υπηρεσίες άλλων χωρών προκειμένου να πληγεί ο τουρισμός και να «τσαλακωθεί» το αίσθημα ασφαλείας στην Ελλάδα. 
Οι έρευνες στα κέντρα κράτησης 
Από την ώρα που έκλεισαν τα σύνορα της Ελλάδος τον Μάρτιο του 2016 και περισσότεροι από 60.000 μετανάστες εγκλωβίστηκαν στο ελληνικό έδαφος δημιουργήθηκαν υπόνοιες ότι ίσως κάποιοι προσπαθήσουν να στρατολογήσουν απελπισμένους και παράλληλα φανατικούς μουσουλμάνους στα κέντρα κράτησης για να δημιουργήσουν «μοναχικούς λύκους». Σε πρώτη φάση η Κρατική Ασφάλεια διείσδυσε σε όλα τα κέντρα κράτησης, «χαρτογράφησε» τους αρχηγούς και αυτούς που έκαναν κουμάντο στους χώρους ασκώντας επιρροή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να μπορεί να αντλεί άμεσα πληροφορίες για τις κινήσεις τους. 
Παράλληλα, οι αρχές ασφαλείας άρχισαν να στήνουν ένα εκτεταμένο δίκτυο άντλησης πληροφοριών με σκοπό να προσεγγιστούν και να ελεγχθούν περιθωριακά ή μεμονωμένα άτομα που εκδήλωναν περίεργη συμπεριφορά. Μάλιστα, από το περασμένο καλοκαίρι η ΕΛ.ΑΣ. υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Europol για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την παράνομη είσοδο, διέλευση και διαμονή μεταναστών στην Ελλάδα ενώ θα έφθαναν στη χώρα μας και ένα κλιμάκιο από τους συνολικά 200 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στόχος, να μπουν στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας και να πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους σε όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στις δομές. Με τον τρόπο αυτό, εντοπίζονται άμεσα πρόσωπα που υπάγονται στην «κόκκινη» λίστα της Europol για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών. 
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ελληνικών αρχών ασφαλείας εντατικοποιήθηκε από τις αρχές Μαρτίου καθώς, λένε οι πληροφορίες, στρατολογήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας με σκοπό να προσεγγίζουν ομοεθνείς τους, να βολιδοσκοπούν κινήσεις και προθέσεις και το κυριότερο να εντοπίζουν φανατικούς μουσουλμάνους που δείχνουν πρόθυμοι να ενταχθούν στα εξτρεμιστικά δίκτυα των τζιχαντιστών. Από τις αρχές του χρόνου περισσότερα από δέκα άτομα κρίθηκαν ύποπτα, ανακρίθηκαν από κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής χωρίς όμως για κάποιο από αυτά να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο. 
Η Αστυνομία εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά και να γνωρίζει αν ετοιμάζεται κάτι από πυρήνες τζιχαντιστών ή στρατολογημένους «μοναχικούς λύκους» σε ελληνικό έδαφος.