Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Τρελή κούρσα για το ποιός θα 'τρυπήσει' πρώτος και στο βάθος πόλεμος

Τούρκος Υπ. Ενέργειας: «Στα τέλη του φθινοπώρου ή μέσα στο χειμώνα η πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο»
Στα τέλη του φθινοπώρου ή μέσα στο χειμώνα θα κάνουν την πρώτη τους γεώτρηση στη Μεσόγειο,
δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το βράδυ το Μπαρμπαρός που βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου για σεισμικές έρευνες.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, στο σκάφος ο Τούρκος Υπουργός έκανε ιφτάρ (το πρώτο γεύμα μετά την ολοήμερη νηστεία του ραμαζανιού) μαζί με τον ‘υπουργό οικονομικών και ενέργειας’ των κατεχομένων Σουνάτ Ατούν, τον Τούρκο Υφυπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και το προσωπικό του πλοίου. 
“Μακάρι μέσα σε αυτή τη χρονιά να πάρουμε το δικό μας πλοίο και να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις πλέον στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η εκτίμησή μου είναι ότι στα τέλη του τρίτου τριμήνου της χρονιάς ή το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, πριν το τέλος της χρονιάς, θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στη Μεσόγειο”, ανέφερε. 
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχουν κάνει τις μελέτες τους και υπάρχουν τρεις με τέσσερις περιοχές για να κάνουν γεώτρηση. “Επιπλέον υπάρχουν άλλες δύο - τρεις περιοχές για να κάνει έρευνες το Μπαρμπαρός. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί έτσι. Θα εργαστούμε όχι αναζητώντας περιπέτειες αλλά επιστημονικά. Εδώ αυτό το πλοίο θα κάνει δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες και τα δεδομένα θα αναλυθούν, οι ειδικοί θα αναλύσουν τα πιο σωστά σημεία και μετά θα γίνουν γεωτρήσεις για να βρεθεί πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο,» πρόσθεσε.
Αυτό, σημείωσε, «έχει να κάνει με στατιστικά, με έρευνες. Εμείς όλα αυτά θα τα ενοποιήσουμε και τα επόμενα 5-10 χρόνια θα κάνουμε περισσότερες και πιο αποτελεσματικές επενδύσεις για γεωτρήσεις πέραν από τις σεισμικές έρευνες”.
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα δύο τρίτα τρισδιάστατων ερευνών , σε μια περιοχή 1695 τετραγωνικών μέτρων στην Αμμόχωστο. “Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα, η εκτίμησή μας είναι ότι παρόλο που είχαμε προγραμματίσει για τις 10 Ιουλίου, αυτή τη στιγμή η ταχύτητά μας πάει καλά και μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει τις τρισδιάστατες έρευνές μας σε αυτή την περιοχή. Αμέσως μετά το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τρισδιάστατες έρευνες για την περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου και η εκτίμησή μου είναι πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν τρισδιάστατες έρευνες το λιγότερο σε δύο ή τρεις περιοχές”, ανέφερε.