Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Νέες κατηγορίες εναντίον του επιστήμονα που αποκάλυψε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ

Το Ισραήλ είναι η μοναδική, αν και αδήλωτη, πυρηνική δύναμη της Μέσης Ανατολής - αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι διαθέτει τέτοια όπλα.
Ισραηλινοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον πυρηνικό πληροφοριοδότη Μορντεχάι Βανούνου την Κυριακή για παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του,

 περισσότερο από μια δεκαετία αφότου ολοκλήρωσε ποινή κάθειρξης 18 ετών.

Μετά την αποφυλάκισή του το 2004, ο Βανούνου είχε υποστεί σειρά από περιοριστικούς όρους, μερικούς από τους οποίους έχει παραβιάσει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Βανούνου συνάντησε το 2013 δύο υπηκόους των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ χωρίς να έχει λάβει την άδεια να το πράξει.

Κατηγορείται επίσης ότι μετακόμισε σε διαφορετικό διαμέρισμα στην πολυκατοικία του το 2014 παραλείποντας να ενημερώσει την αστυνομία.

Και το 2015, παραχώρησε συνέντευξη στο Κανάλι 2 της τηλεόρασης, στην οποία ανέφερε «διαβαθμισμένες πληροφορίες», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο πρώην πυρηνικός τεχνικός φυλακίστηκε το 1986 για την αποκάλυψη εσωτερικών διεργασιών του πυρηνικού εργοστασίου Ντιμόνα του Ισραήλ στην εφημερίδα The Sunday Times της Βρετανίας.

Εξέτισε περισσότερα από 10 χρόνια της ποινής του σε απομόνωση.

Στην συνέντευξη του 2015, ο Βανούνου είπε ότι δεν είχε πλέον κανένα μυστικό να αποκαλύψει και ότι απλά ήθελε να συναντηθεί με την νέα του σύζυγο στη Νορβηγία. Είχε παντρευτεί την καθηγήτρια Θεολογίας Kristin Joachimsen σε μια Λουθηρανική εκκλησία στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του ιδίου έτους.



Η ισραηλινή Δικαιοσύνη του έχει απαγορεύει την μετανάστευση με το σκεπτικό ότι εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο 61χρονος Βανούνου είχε ασπασθεί τον χριστιανισμό λίγο προτού τον αρπάξουν πράκτορες της Μοσάντ στη Ρώμη και τον μεταφέρουν στο Ισραήλ.

Το 2010 φυλακίστηκε για 11 εβδομάδες μετά την παράβαση των όρων της απελευθέρωσής του συναντώντας έναν ξένο υπήκοο.

Το Ισραήλ είναι η μοναδική, αν και αδήλωτη, πυρηνική δύναμη της Μέσης Ανατολής - αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι διαθέτει τέτοια όπλα.

Εχει αρνηθεί να υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων ή να επιτρέψει διεθνή επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της Ντιμόνα στην έρημο Νεγκέβ του νότιου Ισραήλ.