Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

«Βόμβα» Βαρουφάκη: Η συμφωνία με Τσίπρα ήταν ότι θα τους απειλούμε με Grexit, όπως κι έκανα

«Καρφώνει» τον Δραγασάκη ότι τον πρόδωσε - Τι ισχυρίζεται ότι απαντούσε όταν ο Σόιμπλε απειλούσε να πετάξει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης - Πότε λέει ότι ο Ντράγκι του είπε: Σε εκλιπαρώ - Αποκαλεί τον Σόιμπλε «ανίκανο ανθρωπάκι, αστοιχείωτο στα οικονομικά!»

Τέρατα και σημεία σχετικά με την επτάμηνη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε μια χειμαρρώδη συνέντευξή του σε ομάδα νέων δημοσιογράφων στην ιστοσελίδα «Athens Live» ο πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι έπειτα από συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα απειλούσε τους Ευρωπαίους δανειστές με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
«Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (σσ: ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ), όπως κι έκανα, γι'αυτό δεν ήμουν ο πιο αγαπημένος τους» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό ήταν να διαπραγματεύεται με τους δανειστές στο Eurogroup «αξιοποιώντας» την απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit; «Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα» λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει σαν «asset» της κυβέρνησής του.

Ευθέως και χωρίς περιστροφές δηλαδή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχεται ότι απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με το επιχείρημα ότι το Grexit θα κόστιζε στους Ευρωπαίους τουλάχιστον ένα τρις. ευρώ... Μόλις την προηγούμενη Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση του πρώτου επταμήνου του 2015 παραδεχόμενος ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του είχαν αυταπάτες αλλά δεν είπαν ψέματα. Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο «Athens Live» ομολογεί ότι έλεγε ψέματα στους Έλληνες πολίτες τους οποίους διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται θέμα Grexit. «Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θέλεις εσύ να βγεις. Γιατί με το που το λες, βγαίνεις. Γιατί κλείνουν οι τράπεζες, γίνεται χαμός» ομολογεί με κυνισμό ο Γιάνης Βαρουφάκης και παραδέχεται ευθέως ότι σε περίπτωση Grexit: «Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα»!

Ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει επίσης μια άγνωστη λεπτομέρεια από συνάντηση που είχε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν -όπως υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης- ο Μάριο Ντράγκι του είπε: Σε εκλιπαρώ...

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάζει ο κ. Βαρουφάκης, την προσπάθειά του να πιέσει την ΕΚΤ πρόδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος πήγε και είδε τον κ. Ντράγκι στην Φρανκφούρτη και είπε στον επικεφαλής της ΕΚΤ: «Μην ακούς τον Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο...».

Σαν βόμβα θα πέσει ο σκαιός χαρακτηρισμός του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον οποίο χαρακτηρίζει «ανίκανο ανθρωπάκο, αστοιχείωτο από πλευράς οικονομικών»!

Εντύπωση προκαλεί η άποψη του κ. Βαρουφάκη για την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. «Αυτοί είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι εκεί πέρα» λέει στη συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ λειτουργεί με ορίζοντα τους επόμενους τρεις μήνες και δεν έχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Ο κ. Βαρουφάκης προβλέπει ότι το μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο έως εφιαλτικό.

«Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις. Τα 6 δισ. νέων περικοπών σε συνδυασμό με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ούτε δεκάρα δεν θα δώσουν σε start ups, αυτό το πράγμα θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα νέο κύμα θυμού» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει προβλέποντας: «Το θέμα είναι ποιος θα το οργανώσει αυτό το πράγμα...».
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην ιστοσελίδα «Athens Live»:





«Ένα τρισ. θα κόστιζε το Grexit στην Ευρώπη» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.

«Η συμφωνία με τον Τσίπρα ήταν ότι κεκλεισμένων των θυρών θα τους απειλούμε (σσ: ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ), όπως κι έκανα, γι'αυτό δεν ήμουν ο πιο αγαπημένος τους» αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό ήταν να διαπραγματεύεται με τους δανειστές στο Eurogroup «αξιοποιώντας» την απειλή αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν υπήρχε λόγος να βγούμε έξω στον κόσμο να το πούμε αυτό. Αυτό το κάνεις μόνο όταν θέλεις εσύ να βγεις. Γιατί, με το που το λες, βγαίνεις... Γιατί κλείνουν οι τράπεζες, γίνεται χαμός» λέει ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του. Στο σημείο εκείνο ένας από τους δημοσιογράφους του «Athens Live» τον ρωτά τι θα συνέβαινε σε περίπτωση Grexit. «Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα» συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. «Εγώ όμως δεν το φοβόμουνα» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνεχίζει αποκαλύπτοντας έναν εριστικό διάλογο  που υποστηρίζει ότι είχε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όταν μου έλεγε ο Σόιμπλε "θα σε πετάξω έξω" του έλεγα: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Με βλέπεις να φοβάμαι;».

Επιχειρώντας να εμφανίσει τον εαυτό του λες και η στρατηγική του έχει δικαιωθεί, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η δική του στρατηγική ήταν «να είμαστε ενωμένοι, μέχρι να απειλήσουν να κλείσουν τις τράπεζες, να τους κουρεύαμε τα ομόλογα, θα κατέρρεε όλη η ΕΚΤ, η στρατηγική της με το QE (σσ: αναφέρεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και ο Ντράγκι το ήξερε αυτό».

Συνεχίζοντας την αφήγηση της εκδοχής του, ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει ότι την απειλή για κούρεμα των ομολόγων την είχε αποκαλύψει στον κ.Ντράγκι στην πρώτη συνάντηση που είχαν με το συμβούλιο της ΕΚΤ στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 στην Φρανκφούρτη, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.  «Και μετά μου λέει» συνεχίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι τον πήρε παράμερα και του ζήτησε να μην αναφερθεί ξανά στο θέμα αυτό. «Σε εκλιπαρώ, μην μου ξαναπείς τίποτα γι'αυτά τα ομόλογα του S&P, γιατί μου κάνεις το βίο αβίωτο» είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι του εκμυστηρεύθηκε ο κ. Ντράγκι.

«Εγώ δεν θα το ξανασκεφτώ αλλά εσύ δεν θα μου κλείσεις τις τράπεζες» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης ότι είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ και παραλλήλως καταγγέλλει το πρώην σύντροφό του Γιάννη Δραγασάκη ότι τον πρόδωσε. «Τώρα, ο Δραγασάκης πήγε ένα μήνα μετά στην Φρανκφούρτη, του λέει "μην ακούς τον Βαρουφάκη, θα του προβάλω εγώ βέτο", οπότε τελειώσαμε, δεν ήταν ότι δεν βγήκαμε να τα πούμε στο κόσμο...».

Βαρουφάκης για ΔΝΤ: Αυτοί είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι, χωρίς κούρεμα αυτό το πράγμα δεν βγαίνει...
Στη συνέντευξή του στο «Athens Live» ο πρώην υπουργός Οικονομικών ερωτάται για την αποκάλυψη της υποκλαπείσας συνομιλίας του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου από τα wikileaks.

«Το ότι βγήκε αυτό στα wikileaks τους χάλασε τα σχέδια... Αν πάνε τον Ιούλιο για πιστωτικό γεγονός θα ξεφτιλιστεί και ο Τόμσεν και η Μέρκελ, οπότε αυτό δεν θα γίνει...» λέει ο κ. Βαρουφάκης.

«Αυτοί είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι εκεί πέρα» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για Κριστίν Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν και τα άλλα στελέχη του ΔΝΤ και προσθέτει: «Η ουσία είναι ότι χωρίς κούρεμα αυτό το πράγμα δεν βγαίνει και όλα αυτά τα νούμερα είναι ανοησίες».

Βαρουφάκης για Σόιμπλε: Ανίκανος ανθρωπάκος, αστοιχείωτος στα οικονομικά!
«Η προσωπική μου εμπειρία για τον Σόιμπλε που είναι ο πιο δυνατός υπουργός Οικονομικών που υπάρχει στην Ευρώπη, έναν άνθρωπο που ήταν μπροστά μου Γολιάθ ενώ εγώ ήμουν ένα μυρμηγκάκι και παρ όλ αυτά τον είδα σαν ένα ανίκανο ανθρωπάκο που είναι πιασμένος σε μια πλεκτάνη, σε δυνάμεις που ανταγωνίζονται η μια την άλλη και αυτός είναι πιασμένος στη μέση ως διευθυντής ορχήστρας να προσπαθεί να τις διευθύνει κάπως για να πετύχει την δική του νίκη εναντίον της Μέρκελ...» λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεν είναι δηλαδή μια οικονομική διάνοια;» ρωτάει μια δημοσιογράφος του «Athens Live» και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που ο κ. Τσίπρας μέχρι το δημοψήφισμα χαρακτήριζε «asset» της κυβέρνησής του, απαντά: «Όχι, όχι, καθόλου. Είναι αστοιχείωτος από πλευράς οικονομικών και το χειρότερο ξέρεις ποιο είναι; Δεν τον νοιάζει! Το ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει. Χρησιμοποιεί την οικονομική εξουσία που έχει για πολιτικούς, δικούς του σκοπούς»
Ο Βαρουφάκης μελλοντολόγος: Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις
«Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις. Τα 6 δισ. νέων περικοπών σε συνδυασμό με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ούτε δεκάρα δεν θα δώσουν σε start ups, αυτό το πράγμα θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα νέο κύμα θυμού» υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει προβλέποντας: «Το θέμα είναι ποιος θα το οργανώσει αυτό το πράγμα...». Εμμέσως σε αυτό το σημείο εμμέσως ο πρώην υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει τη πολιτική στόχευσή του και προαναγγέλλει την διάθεσή του να... οργανώσει τον θυμό των Ελλήνων...