Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Κίνηση ΜΑΤ των Ρώσων στη Συρία – Έφεραν S-300 και ελέγχουν όλο τον εναέριο χώρο

Ο Ρώσος στρατηγός Νικολάι Μπογκντανόβσκι, αναπληρωτής αρχηγός του Ρωσικού Επιτελείου, συνοδευόμενος από μεγάλη στρατιωτική ακολουθία φτάνει στο Ισραήλ για διήμερη επίσκεψη την Τρίτη 6 Οκτωβρίου.
Ρώσοι και Ισραηλινοί συναντιόνται για να συζητήσουν την αυξημένη συνεργασία μεταξύ των δύο στρατών, σύμφωνα με το ισραηλινό σάιτ γεωπολιτικής και ασφάλειας Debka.
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική εμφάνιση του καταδρομικού του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, Moskva, το οποίο φέρει 64 προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300, στα ανοιχτά της παράκτιας συριακής πόλης Λαττάκειας.
Στρατιωτικές πηγές επεσήμαναν στο Debka ότι η Ρωσία, δίχως να έχει προηγουμένως ανακοινώσει τίποτα δημοσίως, έχει δημιουργήσει με τους πυραύλους S-300 του καταδρομικού της μια αντιαεροπορική ομπρέλα που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, το βόρειο Ισραήλ, τη νότια Τουρκία -όπου σταθμεύουν αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη στη βάση του Ιντσιρλίκ-, την Κύπρο, από όπου απογειώνονται τα βρετανικά μαχητικά, και την Ιορδανία.
russian_s-300
Με την κίνηση αυτή, η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβάλλει, εάν το επιθυμήσει, ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από όλη τη Μέση Ανατολή για αεροσκάφη που θα θεωρήσει εχθρικά.
Με τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 πάνω στο καταδρομικό Μόσχα, η Ρωσία μπορεί να επιβάλλει στην τουρκική, βρετανική, ισραηλινή και ιορδανική πολεμική αεροπορία υποχρεωτική συνεργασία μαζί της, αλλιώς τα δυτικά αεροπλάνα κινδυνεύουν να καταρριφθούν από τους Ρώσους.
Τα μόνα αεροσκάφη που δεν κινδυνεύουν από τους ρωσικούς S-300 είναι τα στελθ. Ωστόσο, καμία πολεμική αεροπορία της περιοχής δεν διαθέτει στελθ, ούτε οι Αμερικανοί έχουν στείλει στελθ στη Μέση Ανατολή.
Οι S-300 έχουν ακτίνα 150 χιλιομέτρων και μπορούν να καταρρίψουν όχι μόνο αεροπλάνα αλλά και όλους τους πυραύλους.
Η παρουσία του καταδρομικού Μόσχα στις ακτές της Συρίας και κοντά στο βόρειο Ισραήλ δημιουργεί μια εντελώς νέα κατάσταση, την οποία και θα συζητήσουν Ρώσοι και Ισραηλινοί στρατιωτικοί στο Τελ Αβίβ.
Ωστόσο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν υποσχέθηκε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη συνάντησή τους στη Μόσχα στις 21 Σεπτεμβρίου, ότι δεν σκοπεύει να δώσει στους Σύρους πυραύλους S-300.
Οι πύραυλοι S-300, που φέρει το ρωσικό καταδρομικό, δίνουν στην παρούσα φάση απόλυτη κυριαρχία των Ρώσων στον αέρα.