Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Δόξα και νίκη για την Ορθόδοξη συμμαχία

Οι εθελοντές της Σερβίας: Η απόστολή στη Νοβορωσία ολοκληρώθηκε
Ο αρχηγός της ομάδας «Γιόβαν Σέβιτς» η οποία απαριθμούσε πάνω 200 εθελοντές, Μπρατίσλαβ Ζίβκοβιτς στη συνέντευξη στη σερβική εφημερίδα «Pravda (Αλήθεια)» δήλωσε για την ολοκλήρωση της αποστολής στη Νοβορωσία.
«Η απόφασή μου για την ολοκλήρωση της αποστολής στη Νοβορωσία λήφθηκε για αρκετά πρακτικούς λόγους. Φτάσαμε, όταν ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση, και φεύγουμε τη στιγμή, όταν κανένας πια δεν μπορεί να πει ότι οι άλλοι τους έφεραν την ελευθερία και τη νίκη. Η κατάσταση στη Νοβορωσία δεν μπορεί πια να χειροτερέψει, μπορεί μόνο να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Η Ουκρανία βρίσκεται μπροστά στο κραχ και από την οικονομική, και από τη στρατιωτική άποψη. Τώρα τα πάντα είναι στα χέρια των πολιτικών».
Ο Μπρατίσλαβ Ζίβκοβιτς δίνει μεγάλη ιστορική σημασία στη συμμετοχή των Σέρβων στις μάχες για τη Νοβορωσία.

«Πρώτα από όλα, για πρώτη φορά στα 100 χρόνια μετά το 1914 οι οργανωμένοι Σέρβοι εθελοντές μάχονται με το μέρος της Ρωσίας, πρώτα στη Κριμαία και μετά εδώ, στη Νοβορωσία. Δεύτερον, φτάσαμε προς βοήθεια όχι μόνο στο ρωσικό, αλλά και στο σέρβικο λαό, δηλαδή στους απογόνους εκείνων των Σέρβων μαχητών που εγκαταστάθηκαν εδώ στα μέσα του 18ου αιώνα και δημιούργησαν δύο περιοχές και πολλές πόλεις. Για παράδειγμα η παλαιότερη περιοχή του Λουγκάνσκ, Κάμεννι Μπροντ, δημιουργήθηκε από τους μακρινούς προγόνους μας. Όσον αφορά στους ίδιους τους μαχητές της ομάδας «Γιόβαν Σέβιτς», θα τους καμαρώνω μέχρι το τέλος της ζωής. Εκτέλεσαν μια τεράστια δουλειά, έδειξαν ότι είναι πραγματικοί Σέρβοι και Ουσσάροι, δεν είχαμε αμαυρίσει τη δόξα μας!»

Ταυτόχρονα ο Μπρατίσλαβ είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε ένα περιστατικό του θανάτου του Σέρβου, αν και είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές φορές τον θάνατο πρόσωπο με πρόσωπο.

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν οι Ουσσάροι έπαιρναν λεφτά για τη συμμετοχή στις μάχες, ο Μπρατίσλαβ Ζίβκοβιτς είπε ότι «μας πλήρωναν με την αγάπη του λαού που μας υποδέχτηκε εκεί, με δάκρυα και αγκαλιές πολλών Ρώσων και Σέρβων». «Πρέπει να το ζήσει κανείς προσωπικά και να το δει, είναι οι μοναδικές αναμνήσεις που θα κρατήσω για όλη μου τη ζωή», πρόσθεσε ο Μπρατίσλαβ.