Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Όταν πατάει η Η.Π.Α τα κουμπιά ο Ερντογάν 'χορεύει' !

Ο Ερντογάν τρελαίνει εντελώς τους Αμερικανούς… αναγνωρίζει το IS!
Πολλαπλά εγκεφαλικά θα έπαθαν οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, του State Department, ακούγοντας τις νέες «διευκρινιστικές» δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα βρεθεί τις επόμενες ώρες στη χώρα τους.
Οι δηλώσεις έγιναν για το θέμα της ελευθέρωσης των 46 Τούρκων διπλωματικών (και τριών Ιρακινών υπαλλήλων) που κρατούνταν από την αιμοσταγή ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση ISIL (επί 101 ημέρες), που μετεξελίχθηκε σε «Ισλαμικό Κράτος», ιδρύοντας… «χαλιφάτο»!
Τι είπε όμως ο Ερντογάν; Ότι είναι εκτός συζήτησης τα οικονομικά ανταλλάγματα, από οποιαδήποτε πλευρά και πως την απελευθέρωση των διπλωματικών την διασφάλισε «η πολιτική διαπραγμάτευση και η διπλωματία»!
Τέλος, υπαινίχθηκε, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι η συμφωνία ίσως να περιλαμβάνει ανταλλαγή κρατουμένων, ότι δηλαδή ελευθέρωσε τους Τούρκους, δίνοντας πίσω ισλαμιστές τρομοκράτες…
Τι έκανε δηλαδή ο Ερντογάν, ή μάλλον, τι διαμήνυσε στους Αμερικανούς λίγο πριν την άφιξή του; Ότι η κυβέρνησή τους νομιμοποίησε ως συνομιλητή το Ισλαμικό Κράτος, ενώ μιλώντας για «πολιτική διαπραγμάτευση», θα μπορούσε κανείς, έστω με κάποια δόση υπερβολής, να θεωρήσει ότι η Τουρκία αναγνώρισε το «χαλιφάτο»!
Προφανώς, ο Ερντογάν πηγαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξηγήσει τι ακριβώς έγινε, με την αμερικανική κυβέρνηση να είναι εμφανώς «παγωμένη» με τις εξελίξεις και παραμένει σιωπηλή, ενώ συνήθως σε τέτοια ζητήματα, οι ανακοινώσεις εκδίδονται σε χρόνο ρεκόρ…
Για να μην τρέφουμε όμως αυταπάτες, ο Ερντογάν είναι σίγουρο ότι μεταφέρει… στις βαλίτσες του, τα ανταλλάγματα που θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς να «καταπιούν» τις περιφερειακές «εκλεκτικές συγγένειες» του Τούρκου πρωθυπουργού με κάθε λογής παρανοϊκά ισλαμιστικά στοιχεία. Το ζήτημα είναι πόσο γενναιόδωρες θα είναι αυτές οι «προσφορές».
Βέβαια, το επιχείρημα ότι δεν είχε την επιλογή να αφήσει στην τύχη τους, 46 Τούρκους πολίτες και άλλους τρεις Ιρακινούς που δούλευαν στο προξενείο στη Μοσούλη, είναι ομολογουμένως ισχυρό, αν και επιβράβευσε τον βλάκα που εξέθεσε σε τέτοιο κίνδυνο τις ζωές τους, θεωρώντας ότι τα έχει όλα συμφωνημένα, κάνοντάς τον πρωθυπουργό.
Υπάρχουν όμως παντού όρια. Οι Αμερικανοί προφανώς θα διαπιστώσουν στην πράξη εάν και κατά πόσον μέρος της συμφωνίας είναι η συνέχιση της επίδειξης αντισυμμαχικής συμπεριφοράς από την Τουρκία. Ο «σουλτάνος» που διαθέτει μπόλικο θράσος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει ξανά να του παραδώσουν το Φετουλάχ Γκιουλέν… για να του δείξει την αγάπη, τη στοργή και τον σεβασμό του.