Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Όποιος κατάλαβε....κατάλαβε...

Αδειάζουν την Αμυγδαλέζα
Τέλος η κράτηση για εκατοντάδες μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα και υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν στα κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα.
Αρχικά η κράτηση είχε καθοριστεί στο 6μηνο, ύστερα έγινε χρόνος και στο τέλος 18μηνο, δώθηκε ακόμη μια τρίμηνη παράταση ωστόσο και αυτή λήγει και κάπως έτσι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το κράτος είναι υποχρεωμένο να ανοίξει τις πόρτες και να απελευθερώσει σταδιακά όλους τους μετανάστες που συμπληρώνουν το όριο κράτησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloko.gr επίκειται στις επόμενες ημέρες η αποφυλάκιση περίπου 450 μεταναστών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όλης της χώρας, ενώ από αυτούς οι 78 από την Αμυγδαλέζα. Προϊόντος του χρόνου, όμως θα τεθεί το ίδιο θέμα για τους υπόλοιπους σχεδόν ή κάτι παραπάνω από 7.000 «τρόφιμους» που κρατούνται για παράτυπη είσοδο στη χώρα.
Και όλα αυτά μετά την πρώτη μέρα από την τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην θέση του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, σε αυτούς περιλαμβάνονται οι τομείς της προστασίας και διαχείρισης των συνόρων, της πολιτικής ασύλου και της εσωτερικής ασφάλειας, καθώς και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και των σύγχρονων υπερεθνικών απειλών.

Ειδικότερα, το χαρτοφυλάκιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου περιλαμβάνει πέρα από τα θέματα μετανάστευσης, όλα τα ζητήματα που αφορούν τη FRONTEX, τον ευρωπαϊκό οργανισμό παροχής ασύλου, τη EUROPOL, το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Κολέγιο, το Ευρωπαϊκό Kέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού, τις σχετικές με τη θεματική των εσωτερικών υποθέσεων δράσεις του Οργανισμού Έρευνας καθώς και τις δράσεις για την διαχείριση των μεγάλων πληροφοριακών συστημάτων.
Στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα επιτρόπου εντάσσονται και οι τομείς έρευνας και δράσης στον τομέα της ασφάλειας καθώς και η ευρωπαϊκή πολιτική κατά των ναρκωτικών.
Επί της ουσίας και για να καταλάβουμε τι περίπου σημαίνει αυτός ο διορισμός, υπό την ευθύνη του Δ. Αβραμόπου – προκειμένου φυσικά αυτός να ακολουθεί τις πολιτικές της ΕΕ- τίθονται θέματα όπως η πολιτική Μετανάστευσης, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Παροχής Ασύλου, η Λειτουργία της Συνθήκης Schengen, η Πολιτική παροχής Visa, η Προστασία και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων – FRONTEX, ηΔιαχείριση Κρίσεων και καταπολέμηση Τρομοκρατίας, η Εσωτερική Ασφάλεια, η Καταπολέμηση Οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων, η Αστυνομική Συνεργασία (Europol, CEPOL), η Προστασία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της έννομης τάξης της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ηΠροστασία ηλεκτρονικών δεδομένων, η καταπολέμηση ρατσισμού και ξενοφοβίας,η Προστασία μειονοτήτων, η Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, ηΚαταπολέμηση της ομοφοβίας
Και άμεσα υπό την εποπτεία του θα είναι οργανισμοί όπως η Europol, η Frontex και λοιπά. Όπως καταλαβαίνει κάποιος, πρόκειται για κάτι σαν το Υπουργείο Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διανθισμένο όμως με όλα όσα τελευταία είδαμε να αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας μας, όπως π.χ. ο "αντιρατσιστικός νόμος". Η ψήφιση του οποίου μία μόλις ημέρα πριν τον διορισμό του Δ. Αβραμόπουλου στην συγκεκριμένη, δημιουργεί τρομερές υπόνοιες ως προς το εάν αυτό ήταν κάποιου είδους προαπαιτούμενο, προκειμένου να δοθεί η θέση στον άνθρωπο που πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς (για να τον διώξει μήπως από την θέση διεκδίκησης της Προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας;).
Τι σημαίνει αυτός ο διορισμός για την ΕΕ;
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αντικαθιστά στην συγκεκριμένη θέση μία "γνώριμη" των αναγνωστών τούτης εδώ της εφημερίδας. Την σουηδέζα κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία δεκάδες φορές είχε "παίξει" στα ελληνικά μήντια λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζε την παράνομη μετανάστευση αλλά και τις προσπάθειες του ελληνικού κράτους να την διαχειρισθει. Η κ. Μάλμστρομ σε δηλώσεις της είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα των "μεταναστών" στην Ευρώπη, και σε πολλές περιπτώσεις είχε ... κατηγορήσει την χώρα μας αλλά και την Ιταλία για τα Κέντρα Κράτησης λαθρομεταναστών, τα οποία πάντοτε έβρισκε... απάνθρωπα και απαράδεκτα και απαιτούσε το κλεισιμό τους. Κάτι που είχε γίνει μάλιστα σε κάποια από αυτά, ενώ τα όσα έλεγε, τροφοδοτούσαν συνεχώς με "επιχειρήματα" όλους όσους ζητούσαν να είναι "ανοιχτά" τα σύνορα της χώρας και να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες. Κάτι όχι περίεργο αφού η πολιτική τοποθέτηση της κ. Μάλμστρομ ήταν στα αριστερά. Χαρακτηριστικό το τι έγραφε η "Αυγή" λίγο μετά την τελευταια της επίσκεψη στην Ελλάδα: "Για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα κέντρα κράτησης, για αντιμετώπιση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο κάτω των ευρωπαϊκών προτύπων, για την δύσκολη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και στο πολύ μικρό ποσοστό του αλλά και την μηδανική παροχή προστασίας σε Σύριους πρόσφυγες μίλησε η  Ευρωπαΐα Επίτροπος αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ κατα την συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το πέρας των συναντήσεών της με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, αδειάζοντας τον τελευταίο που μόλις την Παρασκευή δήλωνε πως τα κέντρα κράτησης είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και το άδεισμα συνεχίστηκε καθώς τόνισε παραπάνω από δύο φορές ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά χρήματα από διάφορα Ταμεία, όπως το Ταμείο Ευρωπαϊκών Συνόρων, για το 2013 που είναι διαθέσιμα αλλά απαιτείται συντονισμός από διάφορα υπουργεία ώστε να γίνει η απαραίτητα και αποτελεσματική απορρόφησή τους ενώ δεν παρέλειψε να πει πως η αδιάκριτη χρήση του μέτρου της κράτησης πρέπει να αντικατασταθεί από εναλλακτικά μέτρα και αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης ανοικτών κέντρων . Όσο για τα περί διανομής των "βαρών της μετανάστευσης" και σε άλλες χώρες η ευρωπαϊα επίτροπος υπήρξε σαφέστατη: δεν υπάρχει καν τέτοια συζήτηση που να αφορά την μεταφορά προσφύγων ή μεταναστών από την μία χώρα στην άλλη.
Η μεταφορά αυτής της επιτροπείας από την... Σουηδία και το πολυπολιτισμικό της μοντέλο στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει αυτό το τεράστιο πρόβλημα με την μετανάστευσης έχει σημειολογική σημασία, καθώς αποτελεί αναγνώριση του ποιός έχει "φορτωθεί" αυτό το πρόβλημα στην καμπούρα του.
Όπως επίσης και η μεταφορά από μία αριστερής τοποθέτησης επίτροπο σε έναν (υποτίθεται τουλάχιστον) κεντροδεξιό, ο οποίος μάλιστα έρχεται από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης της χώρας του.
Το γεγονός όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση, φρόντισε να ψηφίσει μόλις μία μέρα πριν τον διορισμό του τον νέο αντιρατσιστικό νόμο θα πρέπει να μας προβληματίζει ως προς το εάν θα είναι τελικά η πολιτική της ΕΕ που θα αρχίσει να γίνεται πιο ρεαλιστική στο θέμα της μετανάστευσης, ή εάν είναι απλά η αρχή της μετατροπής της χώρας μας σε ακόμη πιο... ανοιχτή για τους μετανάστες χώρα, μέσω των μαζικών νομιμοποιησεών τους και των διαφόρων προγραμμάτων "κοινωνικής τους στήριξης" και "επανένωσης με τις οικογενειές τους" κάτι που θα σημάνει τουλάχιστον τον διπλασιασμό του αριθμού τους.
Ο Δημήτρης Αβραμοπουλος, που και αυτός είχε μία παράλληλη με τον Αντώνη Σαμαρά πορεία, ιδρύοντας δικό του κόμμα, αποτυγχάνοντας με αυτό και επιστρέφοντας στην ΝΔ, έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός ο οποίος ασχολείται με την δημόσια εικόνα του και δεν θέλει να δημιουργεί αντιπάθειες. Ίσως αυτό είναι το χαρακτηριστικό του το οποίο θα επηρεάσει (όσο δηλαδή μπορεί) τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρισθεί την νέα του θέση. Θα πρέπει φυσικα΄να γνωρίζουμε όλοι ότι η επίσημη πολιτική της ΕΕ για την λαθρομετανάστευση δεν πρόκειται να αλλάξει και τα κύματα των τριτοκοσμικών θα συνεχίσουν να έρχονται. Θα πάμε όμως σε μια έστω και λίγο πιο σκληρή αντιμετώπηση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, ή θα δούμε αντιθέτως να χαλαρώνει ακόμη περισσότερο η σχετική νομοθεσία;
Θα βάλει ως προτεραιοτητά του ο κ. Αβραμόπουλος την προστασία των ευρωπαϊκών κρατών και λαών από την λαθρομετανάστευση ή την υπεράσπιση των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" των λαθρομεταναστών, ανάμεσα στα οποία κάποιοι τοποθετούν και την "ιθαγένεια";
Ποιά θα είναι η στάση που θα κρατήσει; Το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν θα έχει "πολιτικό κόστος" για τις όποιες αποφάσεις του μάλλον να μας τρομάζει θα πρέπει. Αλλά από την άλλη και οι βουλευτές της ΝΔ που έχουν "πολιτικό κόστος" δεν κάνουν ακριβώς ότι τους ζητούν οι διάφορες ΜΚΟ και "Συμβούλια" του εξωτερικού, επιβάλλοντας διά φυλακίσεων ή απειλών για φυλάκιση την πολυπολιτισμικότητα στην χώρα μας;
Ή στην τελική για να το πούμε κι' αλλιώς μήπως αδειάζουν την Αμυγδαλέζα από μετανάστες για να βάλουν "ρατσιστές";