Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στην πόρτα μας, όμοιο του οποίου δεν έχει δει η Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο.

Πολιτικός πόλεμος ανακοινώσεων με φόντο την ουκρανική κρίση
«φωνές στο ΝΑΤΟ να μιλούν όπως τα SS».
Τη φωτιά στα ανατολικά της Ουκρανίας, πιθανότατα η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο τις τελευταίες δεκαετίες, συνοδεύουν οι υψηλοί ρητορικοί τόνοι των κυβερνήσεων όχι μόνο των άμεσα εμπλεκόμενων μερών, αλλά και από όλο τον κόσμο.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα πως φέρνει «μεγάλο πόλεμο», προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας,
ενώ μετά την διαπίστωση του γερμανού προέδρου πως η Ρωσία «τερμάτισε de facto τη συνεργασία με την Ευρώπη», η Βενεζουέλα καλεί να μην επιδιωχθεί πόλεμος με τη Ρωσία, ενώ ο Φιντέλ Κάστρο βλέπει «φωνές στο ΝΑΤΟ να μιλούν όπως τα SS».Την ίδια ώρα, το πρωί της Τρίτης το σύμβουλος του Κρεμλίνου που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι η εμπρηστική αναφορά του Πούτιν πως «αν θέλω, παίρνω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες» μεταφέρθηκε εκτός πλαισίου. Τα σχόλια του Πούτιν είχαν «διαφορετικό νόημα», αναφέρει από την πλευρά του το ρωσικό RIA επικαλούμενο τον ίδιο σύμβουλο.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Βάλερι Γετελέι, ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, δεν λυπήθηκε τις βαριές λέξεις το βράδυ της Δευτέρας:
«Ένας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στην πόρτα μας, όμοιο του οποίου δεν έχει δει η Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο».

«Δυστυχώς, οι θάνατοι δεν θα μετρώνται σε εκατοντάδες αλλά και δεκάδες χιλιάδες»
είπε.

Ο Γετελέι επέρριψε την ευθύνη στη Μόσχα, η οποία αρνείται ακόμη και την δραστηριότητα ενόπλων δυνάμεών της στα ανατολικά της Ουκρανίας -πράγμα για το οποίο εμφανίζονται πεπεισμένες οι δυτικές κυβερνήσεις,

Αντιδρώντας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ως «δύσκολο να πιστέψει κανείς πως τέτοιες δηλώσεις μπορούν να γίνουν από υπουργό Άμυνας πολιτισμένου κράτους».

Στο φόντο πάντως, μαζί με τις πάγιες αναφορές στις ρωσικές ανακοινώσεις για «τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή» στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες είχαν ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης, ξεχωρίζει η φερόμενη αναφορά του Πούτιν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κομισιόν πως «εάν θέλω, παίρνω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες».

Στην Ευρώπη, οι ανησυχίες για την κατάσταση δεν εκφράζονται με τόνους ανάλογους του ουκρανού υπουργού Άμυνας, αλλά με ανάλογη κατηγορηματικότητα. Ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ διαπίστωσε πως «η Ρωσία έχει τερματίσει de facto την συνεργασία με την Ευρώπη», δήλωση που προκάλεσε δυσφορία σε ορισμένους στο Βερολίνο -όπως το κόμμα της Linke, που βλέπει τον Γκάουκ να «ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Όλα αυτά όμως δεν περιορίζονται στη Γηραιά Ήπειρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, εκφράστηκε για το ζήτημα λέγοντας πως «πρέπει να σταματήσει η επίθεση στη Ρωσία, πρέπει να σταματήσετε να επιδιώκετε πόλεμο με τη Ρωσία», καλώντας σε «ειρήνη».

Πιο βαρείς τόνους χρησιμοποίησε ο Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του στην Granma. «Πολλοί εκπλήσσονται με δηλώσεις ευρωπαίων εκπροσώπων του ΝΑΤΟ που μιλούν με το ύφος των ναζιστικών SS» έγραψε.
tovima.gr