Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Άν είναι πολιτική της Άγκυρας και εφαρμόζεται, τότε πρέπει να υποψιαζόμαστε ίδιες τακτικές και για την Ελλάδα;

Η Αίγυπτος απέλασε τον πρέσβη της Τουρκίας!
 Η Αίγυπτος προχώρησε στην απέλαση του Τούρκου πρέσβη στο Κάιρο, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι «προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη ενάντια στα αιγυπτιακά συμφέροντα».
H πέτρα του σκανδάλου, ο υπό κράτηση ισλαμιστής πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Mohamed Morsi.
Ο Τούρκος πρέσβης Hüseyin Avni Botsalı χαρακτηρίστηκε persona non grata και ζητήθηκε να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα ενώ παράλληλα ανακλήθηκε ήδη ο Αιγύπτιος πρέσβης Abdurrahman Selahaddin από την Άγκυρα.
Το επίπεδο των διμερών διπλωματικών σχέσεων υποβαθμίστηκε σε επίπεδο Επιτρετραμμένων, επιβεβαιώνοντας την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Badr Abdelatty κατηγόρησε την Άγκυρα ότι στηρίζει συναντήσεις οργανώσεων οι οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν αστάθεια της χώρας. Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Αιγύπτου είχε καταδικάσει έντονα τα αιτήματα των αρχών της Τουρκίας για απελευθέρωση του πρώην προέδρου Mohamed Morsi και άλλων «πολιτικών κρατουμένων», κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη στις αιγυπτιακές εσωτερικές υποθέσεις» η οποία χαρακτηρίζεται «πρόκληση». Σε μια ακόμα επίδειξη αλαζονείας, ο Tούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdoğan χρησιμοποίησε σε σημερινή του ομιλία στην Τραπεζούντα τη χαρακτηριστική χειρονομία (Rabaa) των Αδερφών Μουσουλμάνων.