Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αποθρασύνθηκαν οι Τούρκοι - Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω απο τα κεφάλια των κατοίκων στη Λευκωσία

  Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν επιδεικτικά σε χαμηλό ύψος πάνω από τη Λευκωσία, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους. Η κίνηση αυτή των Τούρκων έρχεται ενώ έχει κηρυχθεί επίσημο πένθος στην Κύπρο για τον θάνατο του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, μόλις την παραμονή της κηδείας του, στην οποία θα παραστούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
 Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», τα δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν το πρωί το FIR Λευκωσίας και τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιώντας πτήση από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου προς την Τουρκία. Όπως εκτιμάται, τα τουρκικά μαχητικά ήταν σταθμευμένα στην Τύμπου, με την ευκαιρία του εορτασμού της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου και το πρωί αναχώρησαν για τη Τουρκία.
Στις 11:44 τα δύο αεροσκάφη πραγματοποίησαν διέλευση από ανατολικά/νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά πάνω από τη γραμμή αντιπαράταξης παρά την περιοχή ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία σε χαμηλό ύψος, Στη συνέχεια στράφηκαν προς Βορρά και πετώντας πάνω από τον Πενταδάχτυλο απομακρύνθηκαν προς Τουρκία.
Με αφορμή το επεισόδιο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να προβεί εντός των επόμενων ημερών σε παραστάσεις προς τον ΟΗΕ και τον ICAO για τις τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας στο FIR Λευκωσίας και τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 13 Νοεμβρίου (προπαραμονή της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους) τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου κατέγραψαν πάνω από 10 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά, μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερα


Πηγή: Αποθρασύνθηκαν οι Τούρκοι - Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω απο τα κεφάλια των κατοίκων στη Λευκωσία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/131067#ixzz2l1Ri5ITM