Συνεργασίας της Σαγκάης προκειμένου να απαλλαγεί από την ΕΕ!
Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Reccep Tayyip Erdoğan κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας στην Αγία Πετρούπολη. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την απόφαση της Ουκρανίας να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για την σύναψη συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ειρωνικά ότι το θέμα δεν έχει πολιτική διάσταση και πως το Κίεβο θα πρέπει να μάθει από την εμπειρία της Άγκυρας.
ένταξη στον Οργανισμό
Τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός πήρε το λόγο, λέγοντας πως «50 χρόνια είναι πολλά (σ.σ. ενταξιακών διαπραγματεύσεων). Βαλ΄τε μας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης και απαλλάξ΄τε μας απ΄αυτό το μπελά»!
Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) ιδρύθηκε το 1996 στη Σανγκάη από τη Ρωσία, την Κίνα, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και την Κιργισία (το 2001 έγινε πλήρες μέλος το Ουζμπεκιστάν), με σκοπό μέσα από τη συνεργασία τους οι χώρες μέλη να αποτρέψουν τη γεωπολιτική διείσδυση και επιρροή άλλων δυνάμεων στο χώρο της κεντρικής Ασίας. Η Τουρκία διατηρεί μέχρι στιγμής καθεστώς κράτους-παρατηρητή.
Νωρίτερα, μετά και την κατ΄ιδίαν συνάντηση Putin-Erdoğan, οι δύο υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στο στρατιωτικό, πολιτικό, ενεργειακό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας συμμετείχε και ο επικεφαλής του υφυπουργείου Αμυντικών Βιoμηχανιών (SSM) Murad Bayar.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου κατά 24% τη τελευταία δεκατία, από $5 δισ. το 2002 σε $34 δισ. σήμερα με στόχο τα $100 δισ. μέχρι τα τέλη της δεκαετίας και εξέφρασε την ελπίδα για αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών πέραν των 4 εκατ. του 2013. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο «υψηλό επίπεδο» των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών που αναλαμβάνουν έργα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι, στην κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu από τη Rosatom ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για ρωσική επένδυση της αυτοκινητοβιομηχανίας GAZ στην Αλεξανδρέττα.
Τέλος, οι δύο πλευρές συζήτησαν το ζήτημα της Συρίας και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ειρηνευτική διαδικασία «Γενεύη 2».