Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Από τις τούρκικες σειρές …στα τούρκικα κανάλια.

Νέο γύρο μαθημάτων – πιο εντατικών αυτή τη φορά
 – στην τουρκική γλώσσα, επιφυλάσσει για αρκετούς Έλληνες, κυρίως Ακρίτες που ζουν στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη, η ταχεία μετάβαση της γειτονικής Τουρκίας στην ψηφιακή τηλεόραση.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχασε το τρένο της ψηφιακής τηλεόρασης για το 2014 με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά και να παίρνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα παράταση για το 2015, είναι προφανές ότι τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea, η εταιρεία των 7 σταθμών εθνικής εμβέλειας, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια σειρά από νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σύμη, η Χάλκη, η Νίσυρος, το Αγαθονήσι, η Κάρπαθος και φυσικά η περιοχή της Δυτικής Θράκης.
Ως εκ τούτου όσοι τηλεθεατές δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν συνδρομή στη Nova για να βλέπουν καθαρή εικόνα, είτε σηκώνουν, μάλλον μάταια, πολύ ψηλά τις κεραίες – για να μην βλέπουν χιόνια στις οθόνες τους – είτε συμβιβάζονται με τα τούρκικα κανάλια, μπροστά στα οποία ωχριά το κακό των υποτιτλισμένων τούρκικων σειρών στα ιδιωτικά κανάλια.
Καθώς ο ιδιωτικός πάροχος στην Ελλάδα (Digea) δεν έχει πάρει σοβαρές απαντήσεις από την Πολιτεία για την πλήρη μετάβαση σε όλη την επικράτεια, οι τηλεθεατές στις ακριτικές περιοχές καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να ακούσουν ελληνικά είτε με έξτρα εξοπλισμό είτε αν τα κανάλια προβάλλουν το πρόγραμμά τους από το site τους, μέσω live streaming.
Ο φόβος μάλιστα του πλήρους εκτουρκισμού της τηλεθέασης των Ελλήνων στις περιοχές αυτές διογκώνονται μετά και τις 16/1 οπότε δόθηκε το «πράσινο φως» στην Τουρκία για την εκκίνηση της ψηφιακής μετάβασης για την οποία έχουν κατατεθεί 55 αιτήσεις για εκπομπή εθνικής εμβέλειας, 41 περιφερειακές και 378 τοπικές.
Μοναδικός πάροχος δικτύου θα είναι η Anten A.S. με μετόχους την κρατική ραδιοτηλεόραση TRT και τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια της χώρας.
Η εκπομπή θα είναι αποκλειστικά DVB-T2/MPEG-4, ως εκ τούτου συμβατή με την ελληνική ενώ η πλατφόρμα θα αποτελείται από 8 multiplexes. Σε σχετικά έγγραφα του τουρκικού ΕΣΡ (RTUK) έχουν ήδη καταγραφεί οι περιοχές, τα κέντρα εκπομπής και τις συχνότητες ανά SFN, ισχύ (dBW), συντεταγμένες, χρονοδιαγράμματα υλοποίησης κλπ.
Οι πρώτες επίσημες ψηφιακές εκπομπές θα ξεκινήσουν την 1η Νοεμβρίου 2013 στην Άγκυρα, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία switch off για ολόκληρη την Τουρκία ορίζεται η 2η Μαρτίου 2015.
Εν τω μεταξύ την απειλή του «λουκέτου» αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά κανάλια στην Κύπρο εξαιτίας των υψηλών τελών στην εκπομπή του ψηφιακού σήματος τους από τον ιδιωτικό ψηφιακό πάροχο.
Η αύξηση του ενοικίου στην πλατφόρμα, έχει δημιουργήσει μείζον ζήτημα. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν συναντήσεις με όλα τα κόμματα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσαν υπόμνημα με τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση.
Στο υπόμνημα γίνεται για πρώτη φορά η εκτίμηση ότι οι δυο άδειες παρόχων δικτύου που δόθηκαν είναι πολλές και δεν το «σηκώνει» η αγορά της Κύπρου που ενδεχομένως απειλείται και αυτή από τα τούρκικα…
Στα σενάρια διάσωσης περιλαμβάνεται η πρόταση να εξαγοράσει το κυπριακό κράτος την πλατφόρμα της Velister και τα κανάλια να συνεχίσουν να πληρώνουν κατά το μέγιστο 100.000 ευρώ αλλά και το κλείσιμο της πλατφόρμας του κρατικού ΡΙΚ για τη μετακίνηση των καναλιών του στη Velister.

greeknation.blogspot.gr
antinews