Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Aυτός είναι ο λόγος όπου η πολυπολιτισμικότητα αποτυχάνει και χάνει συνεχώς έδαφος...κάθε λαός έχει διαφορετική παιδεία

Τις βιάζουν δημοσίως
Ανεξέλεγκτη εμφανίζεται η βία κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν, με τα κρούσματα να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο με αφορμή την επικείμενη αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Τα βίαια εγκλήματα κατά των γυναικών στο Αφγανιστάν έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ και μάλιστα έγιναν θηριώδη μέσα στο 2013, σύμφωνα με την επικεφαλή της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, ένδειξη ιδιαίτερα ανησυχητική της κατάστασης την ώρα που τα ξένα στρατεύματα ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

Υπό τους ταλιμπάν, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να κυκλοφορούν με μπούρκα κι απαγορευόταν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους, ενώ είχαν κλείσει τα σχολεία θηλέων.
Η προεδρεύουσα της Αφγανικής Ανεξάρτητης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σίμα Σαμάρ, δήλωσε ότι η βαρβαρότητα των εγκλημάτων εις βάρος των γυναικών έχει αυξηθεί κατά πολύ.
 «Η ωμότητα των εγκλημάτων είναι πραγματικά φρικτή. Τους κόβουν τη μύτη, τα χείλη και τα αυτιά. Τις βιάζουν δημοσίως», και πρόσθεσε ότι  «ο δημόσιος βιασμός είναι αντίθετος στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπότητα». Η ίδια απέδωσε την αύξηση των εγκλημάτων αυτών στην ατιμωρησία και στην επικείμενη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των υπαλλήλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, γεγονός που εκθέτει τις γυναίκες περισσότερο σε επιθέσεις. «Η παρουσία της διεθνούς κοινότητας και περιφερειακών ομάδων ανοικοδόμησης στις περισσότερες επαρχίες έδινε στον κόσμο μία αίσθηση ασφάλειας. Υπήρχαν άνθρωποι που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τις γυναίκες. Κι αυτό δυστυχώς δεν υπάρχει πια».
Οι περισσότερες ξένες δυνάμεις πρόκειται να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του χρόνου και δεν είναι σαφές αν θα παραμείνει κάποιος αριθμός μετά το 2014 καθώς οι σχέσεις μεταξύ των αφγανικών αρχών και των ΗΠΑ επιδεινώνονται.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία για το 2013 δείχνουν αύξηση 25% στα κρούσματα βίας κατά των γυναικών από τον Μάρτιο ως τον Σεπτέμβριο.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
efsyn.gr