«Η Ορθόδοξη Εκκλησία θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο λόγο στην οικογενειακή ζωή, την εκπαίδευση και τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 4 χρόνων από την ενθρόνιση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου (οι φωτογραφίες από εδώ). Η πίστη είναι βαθιά ριζωμένη στο ρωσικό λαό μετά την πτώση της επίσημα άθεης Σοβιετικής Ένωσης και ο Πούτιν αποβλέπει στην υποστήριξη της Ρώσικης Εκκλησίας από τότε που ξεκίνησε την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών κατά της διακυβέρνησής του.
Έχει, επίσης, προσπαθήσει να αναμείξει την πνευματικότητα με τον πατριωτισμό, προκειμένου να ενοποιήσει την επίσημα κοσμική χώρα όπου εθνοτικά και πολιτικά ρήγματα αρχίζουν να φαίνονται.
"Στην καρδιά όλων των νικών και των επιτευγμάτων της Ρωσίας βρίσκεται ο πατριωτισμός, η πίστη και η δύναμη του πνεύματος",δήλωσε ο Πούτιν στην πολυτελή αίθουσα Alexeyevsky του Κρεμλίνου.
Η σχέση του Πούτιν με την εκκλησία έχει ενισχυθεί μετά τα περσινά γεγονότα με τα μέλη των ‘Pussy Riot’ που μπήκαν στην Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού και τραγούδησαν ένα χυδαίο τραγούδι κατά του Πούτιν.Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Πούτιν είπε ότι η«χυδαία» αντίληψη του κοσμικού κράτους πρέπει να απομακρυνθεί, δίνοντας στην Εκκλησία,και σε άλλες θρησκείες, τον έλεγχο σε περισσότερες πτυχές της ρωσικής ζωής.
«Καθώς διατηρούμε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους μας, και δεν επιτρέπουμε την υπερβολική συμμετοχή της κυβέρνησης στη ζωή της Εκκλησίας,θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη χυδαία, πρωτόγονη κατανόηση του κοσμικού κράτους», είπε.
"Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες παραδοσιακές θρησκείες θα πρέπει να πάρουν κάθε ευκαιρία για να υπηρετήσουν πλήρως σε σημαντικούς τομείς όπως στη στήριξη της οικογένειας και της μητρότητας, στην ανατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών, στη νεολαία, στη κοινωνική ανάπτυξη, και στην ενίσχυση του πατριωτικού πνεύματος των ενόπλων δυνάμεων".
Ο Πούτιν εξήρε τις πνευματικές αξίες της Εκκλησίας, αλλά μίλησε και για θρησκευτική κατανόηση για την αντιμετώπιση των εθνοτικών εντάσεων σε πόλεις όπως η Μόσχα, η οποία έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό μεταναστών από την περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας.
Η Εκκλησία με τη σειρά του εξήρε την ηγεσία του Πούτιν. Λίγο πριν το περιστατικό με τις Pussy Riot, ο Κύριλλος παρομοίασε το χρόνο που ο Πούτιν είναι στην εξουσία σε ένα «θαύμα του Θεού».
Ο Πούτιν ήταν τότε πρωθυπουργός, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου.
Η Εκκλησία έχει δώσει επίσης στους ιερείς της πιο ελεύθερη πρόσβαση στην πολιτική, στη θέσπιση κανόνων για τους κληρικούς που αναζητούν αιρετό αξίωμα, παρά τους περιορισμούς σχεδόν κάθε πολιτικής δραστηριότητας από τις θρησκευτικές αρχές.
Το κυβερνών κόμμα ‘Ενωμένη Ρωσία’ έχει προτείνει ένα νόμο που να θεσπίζει ποινές φυλάκισης για τα αδικήματα που στρέφονται κατά των θρησκευτικών συμβόλων και των θρησκευτικών συναισθημάτων των πιστών.
Στο μεταξύ σε συνάντηση που είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Πρόεδρο των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ.Ιλαρίωνα, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012, ανέφερε: «Η φωνή της Εκκλησίας πρέπει να ακουστεί δυνατά και από τον χώρο της τηλεόρασης». «Πρέπει να εξασφαλιστεί τηλεοπτικός χρόνος για το συμφέρον του ρωσικού λαού, οι οποίοι θα πληροφορούνται για τις αξίες της Ορθοδοξίας», πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επίσης ο Πούτιν υποστήριξε την ιδέα του Πατριάρχη Μόσχας,για τη δημιουργία κέντρων στήριξης οικογενειών από τη Ρωσική Εκκλησία σε κάθε συνοικία της πόλεως.
Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας,θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ρωσίας το εκπαιδευτικό σύστημα.
«Πρέπει να επιστρέψουν στη λειτουργία ενός νηπιαγωγείου,σχολείου, γυμνάσιου κ.α., η ηθική, οι αρχές και τα πνευματικά ιδεώδη», ανέφερε ο κ. Κύριλλος.
Επίσης ο Πατριάρχης αναφερόμενος στο θέμα του τηλεοπτικού καναλιού, τόνισε ότι "ένα κανάλι θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές καταστάσεις που υπάρχουν στη χώρα".
«Το κανάλι πρέπει να προβάλει εθνικές αξίες, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με την ειλικρίνεια, την αγάπη για την πατρίδα και την ακεραιότητα», ανέφερε ο Πατριάρχης.
Γκάλοπ για ορθόδοξο κανάλι
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των Ρώσων πολιτών,είναι υπέρ της δημιουργίας Ορθόδοξου τηλεοπτικού καναλιού.
Συγκεκριμένα το 77% λέει ναι στη δημιουργία του καναλιού,ενώ το 66% θέλουν να δημιουργηθούν σχολεία από την Εκκλησία.
redskywarning.blogspot.gr