Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Mνημόσυνο Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Ακολούθησε πορεία προς το Οδόφραγμα της Δερύνειας και κατάθεση στεφάνων στο χώρο της θυσίας.Στον Ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι τελέστηκε σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο των δολοφονηθέντων από τους Τούρκους,
 το 1996 ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού». Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε η πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου.
Ακολούθησε πορεία προς το Οδόφραγμα της Δερύνειας και κατάθεση στεφάνων στο χώρο της θυσίας των Ισαάκ και Σολωμού και στη συνέχεια στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρώων.
Στο οδόφραγμα της Δερύνειας μετέβησαν επίσης μέλη του ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ Ανόρθωσης και του ΕΛΑΜ και επέδωσαν ψήφισμα σε αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του ο Ξένιος Κασινίδης εκπρόσωπος Τύπου της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» ανέφερε ότι «το τελευταίο σκέλος των εκδηλώσεων μας δηλαδή το σημερινό περιελάμβανε πορεία από όλα τα μέρη της ελεύθερης Κύπρου προς το Κοιμητήριο Παραλιμνίου όπου βρίσκονται οι τάφοι των δύο ηρώων. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των ηρώων στο Οδόφραγμα της Δερύνειας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασινίδης είπε ότι το μήνυμα που στέλλεται σήμερα είναι ότι «η μνήμη των ηρώων μας παραμένει ανεξίτηλη, δεν θα σβήσει, δεν πρέπει να σβήσει και δεν πρέπει να αλλοιωθεί. Ηταν δύο αγνοί Ελληνες Κύπριοι οι οποίοι έδωσαν τα πάντα, δηλαδή τη ζωή τους για την ελευθερία του τόπου μας και για να απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα», είπε.

Οι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν την πορεία τους την Παρασκευή 3 Αυγούστου από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου και περνώντας από το Δημαρχείο Πάφου, την Πόλη Χρυσοχούς, τον Παχύαμο, τον Πύργο Τηλλυρίας, τον Αστρομερίτη, την Κοκκινοτριμιθιά και το Ακάκι κατέληξαν νωρίς το βράδυ στο Μάμμαρι.

Χθες Σάββατο οι μοτοσικλετιστές αναχώρησαν το πρωί από το Μάμμαρι και κατευθύνθηκαν προς τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθως κατευθύνθηκαν προς το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου μέλη της «Πρωτοβουλίας Ισαάκ και Σολωμού» επέδωσαν υπόμνημα σε αντιπρόσωπο του ΟΗΕ.
Πηγή

Σημ Εν κρυπτώ: Ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν υπήρξε μόνο μια "μεγάλη φωνή" και ένας σεμνός, συνεπής καλλιτέχνης. Η δωρική φωνή του, συνδέθηκε με την εντύπωση στη συλλογική μας μνήμη των εν ψυχρώ δολοφονιών των Σολωμού-Ισαάκ το 1996, από τους Κεμαλοφασίστες στα οδοφράγματα της Δερύνειας.

enkripto.