Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη Συρία.

Τη στιγμή που η επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Βάλερι Έιμος ανακοίνωνε ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία έχουν ανάγκη από βοήθεια, το Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τερματίζει την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα.
«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί και αντιμετωπίζουν την ένδεια. Μπορεί ένα ακόμα εκατομμύριο να έχουν επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες λόγω των αυξανόμενων επιπτώσεων της κρίσης στην οικονομία και στις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε η Έιμος από τη Δαμασκό όπου μαίνονται ακόμα σκληρές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και των αντικαθεστωτικών.

Η Έιμος απηύθυνε έκκληση στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους αντάρτες να κάνουν περισσότερα για να προστατέψουν τους αμάχους, ενώ σε πρόσφατη έκθεσή της ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ έκανε λόγο για: ''εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας''.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, δραματικές ήταν οι εξελίξεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανακοινώνει την απόσυρση των παρατηρητών του: "Οι συνθήκες δεν πληρούνται για τη συνέχιση" αυτής της αποστολής, που πρέπει να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό, έπειτα από συνεδρίαση του Συμβουλίου, μια κίνηση που από πολλούς ερμηνεύεται ως η αρχή μιας αντίστροφης μέτρησης για τις εξελίξεις στη χώρα.
Στη Συρία πάντως ο αιματηρός απολογισμός συνεχίζεται για μια ακόμα εβδομάδα με χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες, ενώ όπως έγινε γνωστό από το 2011 οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 23.000.
Εκτός από τους εκτοπισμένους στη Συρία, τουλάχιστον 157.600 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε γειτονικές χώρες.