Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Οι φετινές φωτιές έχουν στόχο την οικονομία της χώρας!

Καίγονται τα "δάκρυα" Χίου - Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά .Ανυπολόγιστη η καταστροφή στα μαστιχόδεντρα από τη φωτιά που καίει για τρίτη μέρα τη Χίο. Μετά από 8 με 10 χρόνια θα αναγεννηθούν οι καλλιέργειες. Toυλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά εως τώρα. Τι λέει στο Newsit ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Η μαστίχα είναι το "χρυσό" προϊόν του μαστιχοφόρου σχίνου ο οποίος φύεται και ευδοκιμεί από την αρχαιότητα αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου.Αυτό σημαίνει πως η οικονομία του τόπου συνδέεται άρρηκτα με τη μαστίχα.

Η πολύτιμη μαστίχα Χίου
Η πολύτιμη μαστίχα Χίου

Οπως δήλωσε στο Newsit ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Ευθύμιος Μονίαρος "δυστυχώς η φωτιά καίει ακόμη και στα μαστιχοχώρια και σε δασική έκταση για τρίτη ημέρα. Για εμάς πρώτη ένοια είναι πως θα σταματήσει αυτό το κακό.
Η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών αποτελείται από 20 συνεταιρισμούς από τους οποιους παράγεται το προϊόν της μαστίχας που για εμάς ειναι πηγή ζωής.
Το άνθος των μαστιχόδεντρων
Το άνθος των μαστιχόδεντρων

Η παραγωγή πέρυσι έφτασε τους 150 τόνους. Για κάθε κιλό μαστίχας ο παραγωγός πληρώθηκε με 80 ευρώ (μαζί με την επιδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Δηλαδή συνολικά η αξία της περυσινής παραγωγής ήταν 12 εκατομμύρια ευρώ.

Τώρα, από τους 20 συνεταιρισμους έχουν πληγεί από λίγο εως πάρα πολύ οι περιουσίες των αγροτών των 11 συνεταιρισμών που πέρυσι είχαν δώσει το 53% της παραγωγής. Αρα η καταστροφή εάν η φωτιά σταματήσει εδώ εκτιμώ οτι θα είναι μεγάλη αλλά μικρότερη από το μισό της παραγωγής, περίπου το 1/3 των 12 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 4 εκατομμύρια ευρώ.
Ο καρπός των μαστιχόδεντρων
Ο καρπός των μαστιχόδεντρων

Αλλά αυτό έχει να κάνει με τη φετινή παραγωγή. Οι απώλειες δυστυχώς έχουν ένα βάθος χρόνου αρκετά μεγάλο. Αν υποθέσουμε οτι ένας σχίνος κάηκε ολοσχερώς και στη θέση του φυτευτεί ένας καινούργιος για να παράγει σε κάπως ικανοποιητική ποσότητα θα πρέπει να περάσουν 5 με 8 χρόνια. Για να πάρουμε τη μέγιστη απόδοση θα πρέπει να περάσουν ακόμη περισσότερα χρόνια.

Επιπλέον, η οικονομία της Χίου στηρίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη μαστίχα και αφού πρόκειται για ένα εξαγώγιμο προϊόν κατά 80%, συνεισφέρει και στην εθνική οικονομία η οποία θα πληγεί ακόμη περισσότερο.

Θέλουμε η πολιτεία όσο επιτρέπεται μεσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δει ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή ο ΕΛΓΑ τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις. Ομως πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σβήσει η φωτιά" είπε τέλος ο κύριος Μονίαρος.

newsit.gr