Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Θέλουν να διαλύσουν εξ'ολοκλήρου τις ένοπλες δυνάμεις.

Δύο διαφορετικές και αντίθετες εισηγήσεις έγιναν το πρωί της Πέμπτης (17/02) στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όσον αφορά στο δικαίωμα των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδικαλίζονται ή όχι.
Και οι στρατιωτικοί έχουν δικαίωμα στον συνδικαλισμό!
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, υποστήριξε πως “δεν μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτό αντίκειται στο Σύνταγμα”,
τονίζοντας πως “από τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των στρατιωτικών, προκύπτουν οι περιορισμοί στο δικαίωμα του συνδικαλισμού”, με αποτέλεσμα, η αναγνώριση της συλλογικής δράσης και του συνδικαλισμού να θέτει σε κίνδυνο την εικόνα της στρατιωτικής πειθαρχίας.
Αντίθετα, ο αρεοπαγίτης Χαρ. Δημάδης υποστήριξε ότι μπορούν να συνδικαλίζονται οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό δεν αντίκειται σε καμία συνταγματική διάταξη, τονίζοντας πως σύμφωνα με τα άρθρα 4, 12 και 23 του Συντάγματος και το άρθρο 11 της ΕΣΔΑ, τα ατομικά δικαιώματα της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Δημάδης τόνισε ακόμη, ότι “του ατομικού δικαιώματος της συνενώσεως και της συνδικαλιστικής ελευθερίας απολαμβάνουν, αδιακρίτως, όλοι οι Έλληνες πολίτες, μεταξύ δε αυτών και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι τελούν σε ηθελημένη ειδική σχέση εξουσιάσεως προς το κράτος και σε ειδικό καθεστώς πειθαρχίας”.
Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο Αθηνών έχει κρίνει ότι από το Σύνταγμα και τους νόμους δεν επιτρέπεται ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις και ότι ο σχετικός περιορισμός που τίθεται είναι θεμιτός.
Ακόμη, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά οι διατάξεις περί συνδικαλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., κ.λπ.).

Τέλος, ο κ. Τέντες πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση της Ένωσης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με την οποία ζητεί να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση, ενώ ο κ. Δημάδης πρότεινε την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.


ΣΧΌΛΙΟ: Ο καλύτερος συνδικαλιστής για τις ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι το ίδιο το κράτος. Διότι το στράτευμα προασπίζεται την ασφάλεια όλων των υπολοίπων που εργάζονται στο ελλαδικό χώρο ώστε να συνδικαλίζονται δημοκρατικά και ειρηνικά.
Όι ένοπλες δυνάμεις είναι η εγγύηση ,οτι το αύριο θα είναι οπως και το χθές.
ΠΗΓΗ